Ciasteczka mocy – czy owsiano-bananowe przysmaki
Tu wersja z pestkami dyni fot. D.Szymborska |
Eksperymenty z produkcją domowych batonów energetycznych, ciasteczek
mocy trwają. Raz wychodzi smaczniej, raz mniej. Im więcej testów tym więcej
wniosków.
I tak na trening lepiej sprawdzają się ciastka w kształcie
prostopadłościanów, bardziej przypominające batony, jako przekąski około
treningowe okrągłe ciasteczka wyglądają dużo ładniej a wiadomo, że jak coś
lepiej wygląda, to też smakuje o kilka punktów smaczniej!
Wreszcie dodanie bananów
do „zwykłych” bananów jest świetnym rozwiązaniem, ciasteczka stają się bardziej
wilgotne i mniej przypominają takie specjalne batoniki, które na sznureczku
wiesza się w klatce dla chomika!
Zaletą takich ciasteczek jest brak konserwantów, sztucznych dodatków,
wreszcie możliwość tworzenia dokładnie takiego smaku na jakim nam zależy.
Powiedzenie bezkompromisowe ciasteczka to jest to! Mają smakować tak jak my
lubimy najbardziej!
Tutaj podaję bazę do której można dodawać to co nam najbardziej
smakuje:
·
Dojrzałe banany,
·
Płatki owsiane błyskawiczne,
·
Płatki owsiane górskie,
·
Miód.
Opcjonalne ale warte uwagi są następujące dodatki:
·
Pestki dyni,
·
Migdały (bez skórek),
·
Orzechy – dowolny rodzaj ale
pokruszone na mniejsze kawałeczki,
·
Namoczone w wodzie rodzynki,
·
Suszone morele,
·
Suszona żurawina,
·
Suszone jagody goi,
·
Figi,
·
Daktyle (bez pestek oczywiście),
·
Jajka.
Tak naprawdę niezmiennych jest kilka rzeczy: potrzeba posiadania
działającego piekarnika, blachy do pieczenia, pergaminu do jej wyłożenia, cała
reszta zależy od naszej inwencji.
Baza płatkowo – bananowo - miodowa jest
najsmaczniejszą podstawą, Czas trwania
pieczenia zależy do ilości dodatków i wielkości ciasteczek. Można przygotowywać
je na zasadzie ciasta, które potem pokroimy lub też wycinać (jak na zdjęciu)
okrągłe ciasteczka jeszcze przed pieczeniem. Najlepiej piec w temperaturze od 180 do 200 stopni, do
czasu aż zaczną brązowieć – zajmuje to od 15 do 20 minut.
Taki niedokładny przepis, a bardziej opis pozwala na wielką dowolność w
kuchni, a już upieczone i wystudzone ciasteczka mocy można przechowywać przez
kilka dni w zamykanym pojemniku!
O ryżowych i kokosowych batonikach dla kolarzy napiszę jak nauczę się
je dobrze przygotowywać, na razie owsiano bananowe pyszności dodają mocy i
wybornie smakują!
Uwielbiam wszelkie ciacha owsiane :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
ja też :) a dodanie banana jest super rozwiązaniem :) smacznego :) :)
UsuńWyglądają pysznie! czas zrobić :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie :)
UsuńNiech moc będzie z Tobą :)
OdpowiedzUsuńdzięki, bardzo się przyda :)
Usuń