![]() |
Taki półmisek spring rollsów to może być hit w czasie spotkania ze znajomymi fot. D.Szymborska |
Takie to proste, takie to pyszne, trochę pracochłonne bo zawijania
dużo, potrzeba też czasu by mięso ugotować i zagęścić sos, ale warto! Przepis z
warsztatów poświęconych QMP wołowinie, ogromnie mi się podobało bo przed
gotowaniem było sporo strasznej i smacznej teorii. Uczyłam się o mięsie, tym
dlaczego i jak smakuje, dowiedziałam się ile zależy od tego jakie życie miała
krowa, cóż jak się je mięso to trzeba sobie zdawać sprawę z tego, że ono nie
rośnie w szklarni tylko chodzi, czuje i żyje zanim trafi na nasz talerz.
Wszystko jest kwestia wyboru, najważniejsze żeby był świadomy!
Przepis na spring rolls na pewno powtórzę też w domu bo danie świetne,
idealne na przekąski na imprezie albo jako przystawka. Wygodne, bo można je
przygotować wcześniej.
Składniki na 4 solidne porcje, albo półmisek przystawkowy:
![]() |
Można też podawać takie spring rolls jako przystawki na oddzielnych talerzykach fot. D.Szymborska |
·
1kg pręgi wołowej (QMP – czyli z
atestem i certyfikatem),
·
100g daktyli,
·
4 gwiazdki anyżu,
·
½ szklanki sosu sojowego jasnego,
·
800ml wody,
·
2 marchewki (obrane i pokrojone w
zapałki),
·
1 cukinia (obrana i pokrojona w zapałki),
·
100g kiełków soi (sparzonych
wrzątkiem),
·
1 łyżki sezamu,
·
10 arkuszy papieru ryżowego,
·
doniczka trybuli.
Przygotowanie:
![]() |
Masowa, blogerska produkcja w czasie warsztatów |
Pręgę wołową pokroić na kawałki wielkości dłoni, zalać wodą, dodać sos
sowy, daktyle i anyż – gotować przez 3 godziny pod przykryciem. Wyciągnąć
mięso, odparować sos, tak by stał się bardzo gęsty. Zmiksować go na gładką masę
(wyciągnąć wcześniej anyż).
Mięso poszarpać. Arkusze moczyć pojedynczo w wodzie, smarować sosem i układać wszystkie składniki, warto dodać trybuli dla koloru i smaku. Zawijać jak paszteciki, kroić na skos i są gotowe do podania. Żeby łatwiej było nam zwijać papier ryżowy warto do wody, w której go moczymy dolać kilka kropli oleju.
Ciekawy przepis! Muszę go wypróbować :) Generalnie to ja uwielbiam pregę - bardzo mi smakuje. Jakiś czas temu robiłam ją z dodatkiem grzybów według tego przepisu https://najlepszewkuchni.pl/przepis/prega-wolowa-w-aromatycznym-sosie-grzybowym-2505.html i bardzo mi smakowała. Musisz też wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuń