5 lipca 2016

Chili Con Carne (pavo) to Tex-Mex na lato

Tutaj wersja na ostro z dodatkowymi papryczkami, idealne danie na letni wieczór, jednym słowem trzeba się śpieszyć bo za chwilę będzie jesień....fot. D.Szymborska


Lubię chili con carne, tylko latem takie przygotowane z wołowiny albo z wołowiny z wieprzowiną wydawało mi się za ciężkie. Nie mam ochoty zjadać czegoś po czym będę czuła się jak załadowana łódź podwodna. Ciężkie dania, rozgrzewające to pasują do innej pory roku, latem wolę zjeść coś co da mi energię ale pozwoli się lekko czuć. Jednocześnie nie cierpię wysuszonego mięsa mielonego, ono potrafi zepsuć każdą potrawę swoją suchością i brakiem smaku. Dlatego tutaj mięso wołowe podmieniłam na mięso z indyka, jest tylko jedno duże ale – to MUSI być mięso z udźca indyka. Dzięki temu danie jest super smaczne, nie jest przesuszone, nadaje się do podgrzewania, co oznacza, że przez jeden dzień nie musimy gotować…. Świetnie komponuje się z domowym guacamole i sałatką meksykańską z pomidorów i kolendry.

Czas przygotowania 2-3 godzin. Tak, tak to zdecydowanie jest minus tego dnia, bo trzeba jednak trochę stać w kuchni i mieszać, jednak robimy to raz a jedzenia mamy dla 6 osób….jeżeli użyjemy podanych przeze mnie ilości składników.

Składniki (6 porcji):


Plus pomidory w puszcze i śmietana i ser do zapieczenia....fot. D.Szymborska


·      600g mięsa mielonego z udźca indyka,
·      1 puszka kukurydzy,
·      2 puszki czerwonej fasoli,
·      2 puszki pomidorów i jedna puszeczka koncentratu pomidorowego,
·      2 cebule pokrojone w piórka,
·      0.5l rosołu,
·      0.5l czerwonego wytrawnego wina,
·      2 łyżeczki wędzonej papryki,
·      2 łyżeczki zmiażdżonego kuminu,
·      2 łyżeczki czerwonej suszonej papryki,
·      200g boczku,
·      3 łodygi selera naciowego, pokrojone w cienkie plasterki,
·      1 cytryna – skórka starta i wyciśnięty sok,
·      pęczek kolendry,
·      śmietana do podania (30% w kubeczku, kwaśna),
·      ser do utarcia – cheddar i gouda,
·      nachos do podania.

Przygotowanie:


Podsmażyć boczek. Zdjąć z patelni na pozostałym tłuszczu smażyć cebulę i seler naciowy. Dodać mięso mielone, doprawić kuminem i papryką. Poczekać aż będzie usmażone. Przełożyć do garnka i dodać: fasolę, pomidory, kukurydzę, boczek, sok i skórkę z cytryny, wino, koncentrat pomidorowy i rosół. Doprawić paprykę, dorzucić kolendrę. Gotować tak by stało się gęste. 45 minut mieszać i gotować na dużym ogniu, potem zmniejszyć i gotować przez kolejną godzinę, półtorej. Rozgrzać piekarnik (225 stopni), nałożyć chili con carne do naczyń, ułożyć nachos, posypać tartym serem. Zapiec aż ser się roztopi, podawać ze śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa