TRYB JASNY/CIEMNY

Dżem porzeczkowy - prosty i sprawdzony przepis

Dwa słoiczki, pysznego słodkiego dżemu porzeczkowego już powstały....fot. D.Szymborska


Dziś przed treningiem rowerowym (a jechałam test żeby sprawdzić HR Max) zjadłam dwie kanapki jedną z dżemem porzeczkowym drugą z miodem. Bagietka pszenna i dużo cukru czyli dostarczyłam swojemu organizmowi sporo węglowodanów do tego była jeszcze pyszna kofeina w postaci kawy na zimno.

Wiedziałam, że jutro też chciałabym zjeść śniadanie z dżemem, a dokładnie albo płatki ryżowe albo owsiankę. To….nie pozostawało nic innego niż sobie taki dżem na jutro zrobić!

Już studzą się dwa słoiki – jeden będzie „na czarną, porzeczkową godzinę” drugi na jutro! Tak, stałam dziś przy gorącej kuchni przez ponad godzinę żeby spełnić swoją wlasną zachciankę. Jutro będzie dżem porzeczkowy na śniadanie!

Wiem, próbowałam, wyszedł wybornie, jak taki smaczny na gorąco to na „zimno” będzie jeszcze lepszy!

Składniki:




·      500ml czarnej porzeczki,
·      sok z ½ cytryny,
·      cukier (ja dodałam 150g).

Przygotowanie:


Trochę jak kopciuszek, umyć, przebrać, przetworzyć....fot. D.Szymborska
Porzeczkę umyć, obrać z gałązek i szypułek, wrzucić do garnka, dodać cukier i sok z cytryny. Gotować przez około 30 minut. Przetrzeć przez sito (drobne), gotować przez kolejne 20 minut. W tym czasie wygotować słoiki i pokrywki. Przelać do wytartych czystą ściereczką słoików, zakręcić i ustawić wieczkiem do dołu. Poczekać aż ostygnie i schować do spiżarni.

Komentarze

  1. Dziś przygotowałam, dzięki za prosty przepis i mega smaczny. Nie mogę się doczekać kiedy zjem gofry z tym dżemem. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo miło mi to czytać :) smacznego :) dziękuję za miły komentarz! pozdrawiam serdecznie

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa