Dżem porzeczkowy - prosty i sprawdzony przepis
Dwa słoiczki, pysznego słodkiego dżemu porzeczkowego już powstały....fot. D.Szymborska |
Dziś przed treningiem rowerowym (a jechałam test żeby sprawdzić HR Max)
zjadłam dwie kanapki jedną z dżemem porzeczkowym drugą z miodem. Bagietka
pszenna i dużo cukru czyli dostarczyłam swojemu organizmowi sporo węglowodanów
do tego była jeszcze pyszna kofeina w postaci kawy na zimno.
Wiedziałam, że jutro też chciałabym zjeść śniadanie z dżemem, a
dokładnie albo płatki ryżowe albo owsiankę. To….nie pozostawało nic innego niż
sobie taki dżem na jutro zrobić!
Już studzą się dwa słoiki – jeden będzie „na czarną, porzeczkową
godzinę” drugi na jutro! Tak, stałam dziś przy gorącej kuchni przez ponad
godzinę żeby spełnić swoją wlasną zachciankę. Jutro będzie dżem porzeczkowy na
śniadanie!
Wiem, próbowałam, wyszedł wybornie, jak taki smaczny na gorąco to na „zimno”
będzie jeszcze lepszy!
Składniki:
·
500ml czarnej porzeczki,
·
sok z ½ cytryny,
·
cukier (ja dodałam 150g).
Przygotowanie:
Trochę jak kopciuszek, umyć, przebrać, przetworzyć....fot. D.Szymborska |
Porzeczkę umyć, obrać z gałązek i szypułek, wrzucić do garnka, dodać
cukier i sok z cytryny. Gotować przez około 30 minut. Przetrzeć przez sito
(drobne), gotować przez kolejne 20 minut. W tym czasie wygotować słoiki i
pokrywki. Przelać do wytartych czystą ściereczką słoików, zakręcić i ustawić
wieczkiem do dołu. Poczekać aż ostygnie i schować do spiżarni.
Dziś przygotowałam, dzięki za prosty przepis i mega smaczny. Nie mogę się doczekać kiedy zjem gofry z tym dżemem. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńbardzo miło mi to czytać :) smacznego :) dziękuję za miły komentarz! pozdrawiam serdecznie
Usuń