TRYB JASNY/CIEMNY

Makaron z awokado i grillowanym kurczakiem z migdałami

Pyszne kluski z awokado i kurczakiem fot. D.Szymborska


To się nazywa makaron mocy – połączenie awokado, pszennych klusek, mięsa z kurczaka z odrobiną parmezanu – jeszcze jakby były karczochy…tyle, że tutaj nijak nie pasują. Można jeszcze dodać pomidorki koktajlowe. Samo przygotowanie dania proste, warto wcześniej zamarynować kurczaka, ale jak nie mamy czasu i głowy to będzie mu musiała wystarczyć chwila w oliwie i przyprawach.

Krem z awokado i bazylii i skórki z cytryny – świetny, kusi żeby jeść z miski przed dodaniem do makaronu. Przepis inspirowany tym z lipcowego Good Food Polska. 

Acha od dziś podaję czasy gotowania, bo sama często łapie się na tym, że widzę super przepis zaczynam gotować i wtedy okazuje się, że jeszcze 2 kolejne – nieprzewidziane godziny w kuchni przede mną….a tego nie lubię...

Czas:
·      przygotowania produktów – 20 minut,
·      czas marynowania mięsa 8 godzin (opcjonalnie),
·      czas gotowania – 20 minut.

Składniki (3 porcje):


·      2 awokado,
·      1 doniczka bazylii lub porządny pęczek tej hodowanej na balkonie,
·      75 płatków migdałowych (podprażyć – tylko ostrożnie bo bardzo łatwo je spalić),
·      1 cytryna (potrzebna będzie i tarta skórka i sok),
·      400g filetu z piersi kurczaka zagrodowego,
·      tarty parmezan,
·      oliwa i przyprawy (do marynowania kurczaka),
·      makaron (po 80g na jedną porcję).

Przygotowanie:


Otrzeć skórkę z cytryny, wycisnąć sok, przelać do blendera. Dodać liski bazylii i miąższ z 2 awokado, zmiksować na gładką pastę. Włożyć do lodówki. W tym czasie usmażyć na patelni grillowej kurczaka, najlepiej jak wcześniej będzie się marynował w oliwie z przyprawami i ugotować makaron. Pamiętać o tym by osolić wodę do gotowania makaronu a przed odcedzeniem makaronu odlać sobie kubek wody z garnka. Dzięki temu łatwiej będzie wymieszać pastę z awokado z kluskami. W garnku wymieszać makaron z awokado, nałożyć na talerze, dołożyć zgrillowanego kurczaka (pokrojonego w plastry), posypać płatkami migdałowymi, podawać ze świeżo tartym parmezanem.

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa