Kolacja idealna na lato i dająca energię do treningu - łatwy przepis
Pysznie, energetycznie i idealnie na lato....fot. D.Szymborska |
Wciąż ciepło, choć by posiedzieć na balkonie
to już ubieram bluzę z długim rękawem. Chłodniej nie znaczy zimno (na
szczęście), a zapotrzebowanie na energię do treningów nie spada!
Idealną kolacją na lato jest sałata plus
kurczak plus bagietka. Mamy wszystko: witaminy (świeże pomidory – sezon),
zdrowe tłuszcze (oliwa i awokado), białko zwierzęce (filet z wybieganego
kurczaka), węglowodany (bagietka). Prościej się nie da!
Przygotowanie kolacji dla dwojga w takiej
wersji to 30 minut! Warto spędzić półgodziny by zjeść takie danie!
Składniki (dwie, duże porcje):
·
2 kulki mozzarelli di Bufala (to
ma znaczenie jakiego rodzaju mozzarelli użyjemy. Buffalo jest bardziej kremowa,
interesująca w smaku i zwyczajnie bardziej pasuje do tego dania),
·
2 malinowe pomidory (obrane ze
skórki i pozbawione pestek),
·
2 zielone pomidory (j.w.),
·
1 awokado,
·
kilka gałązek bazylii (tylko
liście),
·
sok z ½ cytryny,
·
oliwa,
·
marynowany w oliwie i przyprawach
filet z piersi kurczaka, zgrillowany i pokrojony w plastry,
·
pieprz i sól.
Przygotowanie:
Kurczaka zgrillować. W dużej misce wymieszać
wszystkie składniki, doprawić do smaku i przełożyć do talerzy, na sam wierzch ułożyć
grillowany filet z piersi kurczaka.
Podawać z gorącą bagietką.
Podawać z gorącą bagietką.
Komentarze
Prześlij komentarz