TRYB JASNY/CIEMNY

Kolacja idealna na lato i dająca energię do treningu - łatwy przepis

Pysznie, energetycznie i idealnie na lato....fot. D.Szymborska


Wciąż ciepło, choć by posiedzieć na balkonie to już ubieram bluzę z długim rękawem. Chłodniej nie znaczy zimno (na szczęście), a zapotrzebowanie na energię do treningów nie spada!

Idealną kolacją na lato jest sałata plus kurczak plus bagietka. Mamy wszystko: witaminy (świeże pomidory – sezon), zdrowe tłuszcze (oliwa i awokado), białko zwierzęce (filet z wybieganego kurczaka), węglowodany (bagietka). Prościej się nie da!

Przygotowanie kolacji dla dwojga w takiej wersji to 30 minut! Warto spędzić półgodziny by zjeść takie danie!

Składniki (dwie, duże porcje):


·      2 kulki mozzarelli di Bufala (to ma znaczenie jakiego rodzaju mozzarelli użyjemy. Buffalo jest bardziej kremowa, interesująca w smaku i zwyczajnie bardziej pasuje do tego dania),
·      2 malinowe pomidory (obrane ze skórki i pozbawione pestek),
·      2 zielone pomidory (j.w.),
·      1 awokado,
·      kilka gałązek bazylii (tylko liście),
·      sok z ½ cytryny,
·      oliwa,
·      marynowany w oliwie i przyprawach filet z piersi kurczaka, zgrillowany i pokrojony w plastry,
·      pieprz i sól.

Przygotowanie:


Kurczaka zgrillować. W dużej misce wymieszać wszystkie składniki, doprawić do smaku i przełożyć do talerzy, na sam wierzch ułożyć grillowany filet z piersi kurczaka.
Podawać z gorącą bagietką.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa