Sezonowe śniadanie – jajecznica z bobem i boczkiem
Pysznie i sezonowo fot. D.Szymborska |
Z trzech składników na jeden jest sezon. Kury jajka znoszą przez cały
rok, a boczku dostarczają świnie również bez względu na porę roku. Jednak bób –
świeży i dobry jest właśnie teraz! Trzeba się nim nacieszyć!
Makaron z bobem
już był (TUTAJ) to teraz pora na śniadanie. Przy założeniu, że ugotowany bób
czeka na nas w lodówce to taka jajecznica powstaje w mig! Daje dużo kalorii,
tłuszczu, białka co przekłada się na energię na pół dnia. Pewno, że mniej tłusto
by było bez boczku, ale z bobem to jest tak, że smakuje on najlepiej z
podsmażanymi kiełbasami i boczkiem. Dzięki temu jajecznica nie jest sucha, bób
bardzo smaczny a uśmiech i siłę na resztę dnia dostajemy gratis!
Składniki (2 porcje):
·
3 jajka od wybieganych kur,
·
50g boczku (przed wytopieniem),
·
4 garście ugotowanego i obranego
bobu. Żeby bób był dobry trzeba zagotować wodę w dużym garnku, obficie posolić
i dodać odrobinę cukru. Następnie gotować bób przez 4 do 5 minut. Odcedzić,
przelać zimną wodą i obrać z łupinek.
Przygotowanie:
Wytopić boczek, w stopniu takim jak lubimy. Odlać tłuszcz (dzięki temu
jajecznica nie będzie bardzo tłusta). Dodać bób, poczekać aż będzie gorący i
wlać masę jajeczną (do kubka wbić i wymieszać jajka, doprawiając solą i pieprzem).
Usmażyć jajecznicę – podobnie jak z boczkiem do takiej konsystencji jak lubimy
najbardziej.
Aż zgłodniałam <3
OdpowiedzUsuńja też a do obiadu jeszcze mam chwilę :)
Usuń