TRYB JASNY/CIEMNY

Bezglutenowe pancakes czyli naleśniki amerykańskie – sprawdzony przepis

Pysznie, letnio, wiadomo, że każde śniadanie na balkonie/tarasie czy w ogrodzie smakuje lepiej....fot. D.Szymborska


Trzy lata temu przygotowywałam tekst o amerykańskich naleśnikach czyli pancakes. Rubryka kulinarna w Runner’s World składała się z wariacji słodko (z syropem klonowym) i wytrawnie (z bekonem) przygotowanych pancakes (TUTAJ). Czasem w domu pachniało spalenizną, czasem olejem – ot testowanie najlepszego przepisu polega na tym, że trafia się też na te gorsze i mniej smaczne. I tak do skutku, bo to, że propocje brzmią sensownie to jedno ale to jak smakują to drugie!

A teraz przyszła jeszcze jedna modyfikacja, chciałam pancakes bez glutenu. W szafce kuchennej była brytyjska mąka z napisem, że jest bezglutenowa, malutkimi literkami było dopisane, że składa się z mąki ryżowej, skrobi ziemniaczanej i mąki kukurydzianej. Nic tylko zaryzykować i przygotować według sprawdzonego glutenowego przepisu. I? I wyszło przepysznie! Jednym słowem wygląda na to, że przepis z białą mąką można wykorzystać też do usmażenia naleśników bez glutenu!

Składniki (w połączeniu z mąką bezglutenową smak maślanki się zupełnie gubi! Z podanych ilości składników wychodzi od 11 do 12 pancakes):


·      1 szklanka maślanki,
·      1 jajko,
·      2 łyżki oleju,
·      szczypta soli

·      1 szklanka mąki bezglutenowej,
·      2 łyżki cukru,
·      2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

Sezonowo i bezglutenowo! fot. D.Szymborska


Mokre składniki wymieszać ze sobą (plus sól) tak by przy użyciu rózgi zrobiła się piana. Suche składniki wymieszać razem, połączyć. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju (niekoniecznie jak używamy teflonowej). Nalać porcję ciasta, poczekać aż się uformuje placuszek, gdy zaczną się pojawiać bąbelki to jest czas by przewrócić go na drugą stronę. Jeżeli smażymy na oleju to lepiej jest jeszcze przed podaniem ułożyć pancakes na ręczniku papierowym by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.


Dziś jadłam z jogurtem i borówkami a drugą porcję z syropem klonowym. Było pysznie!

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa