12 lipca 2016

Sezonowo – placuszki z cukinii z fetą

Lekkie, warzywne placuszki, idealne na lunch albo wytrawne śniadanie fot. D.Szymborska


Lekkie, pyszne, choć w mojej wersji i glutenowe i białkowe. Coś za coś. Z pewnością szybko się je przygotowuje, świetnie smakują w taki duszny upał jak jest ostatnimi dniami.

Teraz właśnie warto kupić cukinię, pewno, że można klasycznie – faszerowana albo grillowana, ale placuszki smakują wyśmienicie i idealnie nadają się na lunch albo wytrawne śniadanie.

Składniki (4 placuszki):


·      1 mała cukinia,
·      1 jajko (od wybieganej kury),
·      1 łyżka tartej bułki,
·      1 łyżka oliwy z oliwek,
·      1/2 łyżeczki soli,
·      50g fety (prawdziwej, nie takiej „typu”).

Przygotowanie:


Cukinię umyć i obrać. To drugie nie jest konieczne, ale mi tak bardziej smakuje. Cukinię zetrzeć na tarce – duże oczka. Odcisnąć wodę. Wymieszać z roztrzepanym jajkiem i pokruszoną fetą, doprawić – uważać, żeby nie przesolić bo sama feta jest już słona! Uformować placuszki. Rozgrzać na teflonowej patelni oliwę. Ułożyć placuszki, smażyć aż będą brązowe, bardzo uważać przy przewracaniu by się nie rozpadły. Podawać z kawałkami fety.

2 komentarze:

  1. jadłam, jadłam super to jest :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super :) cieszę się, że nie tylko dla mnie to takie pyszności :)

      Usuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa