Sezonowo – placuszki z cukinii z fetą
Lekkie, warzywne placuszki, idealne na lunch albo wytrawne śniadanie fot. D.Szymborska |
Lekkie, pyszne, choć w mojej wersji i glutenowe i białkowe. Coś za coś.
Z pewnością szybko się je przygotowuje, świetnie smakują w taki duszny upał jak
jest ostatnimi dniami.
Teraz właśnie warto kupić cukinię, pewno, że można klasycznie –
faszerowana albo grillowana, ale placuszki smakują wyśmienicie i idealnie
nadają się na lunch albo wytrawne śniadanie.
Składniki (4 placuszki):
·
1 mała cukinia,
·
1 jajko (od wybieganej kury),
·
1 łyżka tartej bułki,
·
1 łyżka oliwy z oliwek,
·
1/2 łyżeczki soli,
·
50g fety (prawdziwej, nie takiej „typu”).
Przygotowanie:
Cukinię umyć i obrać. To drugie nie jest konieczne, ale mi tak bardziej
smakuje. Cukinię zetrzeć na tarce – duże oczka. Odcisnąć wodę. Wymieszać z
roztrzepanym jajkiem i pokruszoną fetą, doprawić – uważać, żeby nie przesolić
bo sama feta jest już słona! Uformować placuszki. Rozgrzać na teflonowej patelni
oliwę. Ułożyć placuszki, smażyć aż będą brązowe, bardzo uważać przy
przewracaniu by się nie rozpadły. Podawać z kawałkami fety.
jadłam, jadłam super to jest :)))
OdpowiedzUsuńsuper :) cieszę się, że nie tylko dla mnie to takie pyszności :)
Usuń