TRYB JASNY/CIEMNY

Włoska lasagne czyli „tysiąc” przepysznych kalorii

Pysznie i kalorycznie! fot. D.Szymborska


Ach włoskie jedzenie: masło, mąka, jajka, mięso, pomidory, dużo świeżych ziół…tak właśnie się gotuje pysznie, sycącą ale też kalorycznie. Tyle, że taka lasagne, we Włoszech jest jedną z części posiłku. Jak zjemy wielki kawał tego makaronowego dnia, to oczywiście do naszego żołądka trafi ponad 600kcal….ale gdy będzie to tylko część naszej kolacji to jest szansa na „zaledwie” 450 pysznych kalorii…

Przygotowanie pracochłonne, najpierw przez minimum 3 godziny trzeba gotować sos, potem nagrzać piekarnik….jednym słowem danie „idealne” na takie upalne dni. Nie wiem jak włoskie mamy przygotowują je gdy jest jeszcze cieplej…może kwestia przyzwyczajenia, albo dobrej wentylacji w kuchni….

Nic to w upał czy nie, warto zrobić  lasagne, z prostej przyczyny to jest takie pyszne! Daje energię (kalorie też) na trening, a nasza kolacja staje się cudownym włoskim wieczorem, pozostaje jeszcze kwestia dobrania dobrego wina…

Składniki (4 spore porcje lub 6 mniejszych, choć do tego drugiego rozwiązania jestem średnio przekonana z racji tego jak pyszna jest ta lasagne!):


Lasagne może być fotogeniczna tylko wtedy jak jest przygotowywana w małych porcjach, bo taka zapiekanka po nałożeniu na talerz nie ma prawa wyglądać "dobrze" ale ma obowiązek genialnie smakować! fot. D.Szymborska


·      5 płatów świeżego makaronu (21x17cm albo podobnie),
·      sos bolognese (500g mięsa mielonego wołowego, 500g mięsa mielonego wieprzowego, 2x400ml pomidorów z puszki, 2 marchewki, 2 cebule, 100g czarnych oliwek, masło i oliwa do smażenia, 2 garście oregano (świeże) i bazylii (również świeża), pieprz i sól),
·      sos beszamelowy (masło, mąka i tłuste mleko),
·      mozzarella tarta (500g),
·      150g domowego pesto (2 pęczki bazyli, 75g orzechów nerkowca, 100g parmezanu, oliwa, sól i pieprz).

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. W naczyniu żaroodpornym wylać trochę sosu beszamelowego, ułożyć płat makaronu, sos bolognese, ser i pesto, potem znów powtórzyć ten układ tak by na ostatnim płacie ułożyć ser i upewnić się, że wszystko jest zalane sosem beszamelowym.

Piec przez 20 minut, aż do czasu uzyskania chrupiącej skórki serowej. Podawać jako jedno z wielu dań – wersja bardziej dietetyczna, bo się zje jej mniej, lub jako danie główne – licząc się z kalorycznością dania!

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa