Koreański omlet z kimchi
Uwaga, kupne kimchi bywa ostre....ale jakie pyszne! fot. D.Szymborska |
Jeszcze nigdy sama nie fermentowałam, ale powoli się do tego
przymierzam. Teraz kupiłam na Nocnym Markecie, wcześniej przywoziłam z Berlina
z targu azjatyckiego. Kimchi czyli jedno z najbardziej tradycyjnych dań kuchni
koreańskiej. To fermentowana lub kiszona kapusta pekińska z różnymi dodatkami.
100g kimchi to zaledwie 30 kcal, w tym dużo błonnika, witamin (C, karotenu),
wapnia, żelaza i fosforu – samo zdrowie. Jak to połączymy z białkiem z jajek od
wybieganych kur to….omlet mocy trafia na talerz.
To tak popularna w koreańskiej kuchni przystawka jak nasza sałatka
jarzynowa, każdy ma swój przepis, modyfikacje, trochę inne dodatki – kapusta
pekińska i rzepa są bazą, ale dodatki dowolne i bardzo zmienne.
Omlet z kimchi to świetne danie po treningu, szybkie do przygotowania i
bardzo smaczne! Brakuje jeszcze węglowodanów, ale ich poszukam w makaronie
ryżowym…
Składniki (1 omlet):
·
2 jajka od wybieganych kur,
·
40g kimchi i prażony sezam do posypania,
·
odrobina masła.
Pyszny, koreański omlet fot. D.Szymborska |
Przygotowanie:
Już wiele razy cieszyłam się z tego, że w szafce kuchennej czeka na
mnie żelazna patelnia – dzięki jej użyciu omlety są boskie w smaku, daje mi
możliwość dopieczenia jajek w piekarniku.
Rozgrzać piekarnik (200stopni), na patelni rozpuścić odrobinę masła,
jajka roztrzepać w kubku, przelać na patelnie, pozwolić się ściąć na dole,
ułożyć kmichi, posypać odrobiną prażonego sezamu, włożyć do piekarnika i
poczekać aż omlet będzie gotowy.
Komentarze
Prześlij komentarz