TRYB JASNY/CIEMNY

Sezonowo – placuszki z cukinii z fetą

Lekkie, warzywne placuszki, idealne na lunch albo wytrawne śniadanie fot. D.Szymborska


Lekkie, pyszne, choć w mojej wersji i glutenowe i białkowe. Coś za coś. Z pewnością szybko się je przygotowuje, świetnie smakują w taki duszny upał jak jest ostatnimi dniami.

Teraz właśnie warto kupić cukinię, pewno, że można klasycznie – faszerowana albo grillowana, ale placuszki smakują wyśmienicie i idealnie nadają się na lunch albo wytrawne śniadanie.

Składniki (4 placuszki):


·      1 mała cukinia,
·      1 jajko (od wybieganej kury),
·      1 łyżka tartej bułki,
·      1 łyżka oliwy z oliwek,
·      1/2 łyżeczki soli,
·      50g fety (prawdziwej, nie takiej „typu”).

Przygotowanie:


Cukinię umyć i obrać. To drugie nie jest konieczne, ale mi tak bardziej smakuje. Cukinię zetrzeć na tarce – duże oczka. Odcisnąć wodę. Wymieszać z roztrzepanym jajkiem i pokruszoną fetą, doprawić – uważać, żeby nie przesolić bo sama feta jest już słona! Uformować placuszki. Rozgrzać na teflonowej patelni oliwę. Ułożyć placuszki, smażyć aż będą brązowe, bardzo uważać przy przewracaniu by się nie rozpadły. Podawać z kawałkami fety.

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa