TRYB JASNY/CIEMNY

Sezonowe śniadanie – jajecznica z bobem i boczkiem

Pysznie i sezonowo fot. D.Szymborska


Z trzech składników na jeden jest sezon. Kury jajka znoszą przez cały rok, a boczku dostarczają świnie również bez względu na porę roku. Jednak bób – świeży i dobry jest właśnie teraz! Trzeba się nim nacieszyć! 

Makaron z bobem już był (TUTAJ) to teraz pora na śniadanie. Przy założeniu, że ugotowany bób czeka na nas w lodówce to taka jajecznica powstaje w mig! Daje dużo kalorii, tłuszczu, białka co przekłada się na energię na pół dnia. Pewno, że mniej tłusto by było bez boczku, ale z bobem to jest tak, że smakuje on najlepiej z podsmażanymi kiełbasami i boczkiem. Dzięki temu jajecznica nie jest sucha, bób bardzo smaczny a uśmiech i siłę na resztę dnia dostajemy gratis!

Składniki (2 porcje):



·      3 jajka od wybieganych kur,
·      50g boczku (przed wytopieniem),
·      4 garście ugotowanego i obranego bobu. Żeby bób był dobry trzeba zagotować wodę w dużym garnku, obficie posolić i dodać odrobinę cukru. Następnie gotować bób przez 4 do 5 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą i obrać z łupinek.

Przygotowanie:


Wytopić boczek, w stopniu takim jak lubimy. Odlać tłuszcz (dzięki temu jajecznica nie będzie bardzo tłusta). Dodać bób, poczekać aż będzie gorący i wlać masę jajeczną (do kubka wbić i wymieszać jajka, doprawiając solą i pieprzem). Usmażyć jajecznicę – podobnie jak z boczkiem do takiej konsystencji jak lubimy najbardziej.

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa