TRYB JASNY/CIEMNY

Bez półproduktów – makaron dla biegacza



Bez półproduktów – makaron dla biegacza

Jak wiecie przeczytałam The Happiness Diet i jestem pod wrażeniem, tego jak dobre jedzenie ma wpływa nie tylko na kondycję fizyczną ale też psychiczną człowieka.
Dlatego mam dla Was przepis w którym jedynie tuńczyk i oliwki nie zostały kupione „od rolnika”!

Składniki:

·      350g świeżego makaronu (jak macie maszynkę to domowej roboty),
·      5 dużych pomidorów,


·      jedna duża biała cebula,


·      dwie garście oliwek czarnych,


·      oregano, bazylia,
·      oliwa,
·      sól,
·      tuńczyk w oleju,
·      sok z połowy cytryny,
·      parmezan do utarcia

Przygotowanie:

Zagotuj wodę, do wrzątku wrzuć pomidory by potem bez problemu obrać je ze skórki. Obrane pomidory pokrój w kostkę, pamiętając o wykrojeniu twardych części. Pomidory wrzuć do garnka, dodaj łyżkę oliwy, sól. Gotuj tak długo aż powstanie z pomidorów sos. Mieszaj często. 





Cebulę pokrój. Na oliwie podsmaż aż się zrumieni, dodaj pokrojone oliwki. Następnie odcedź tuńczyka i dodaj do cebuli i oliwek, skrop sokiem z cytryny. Dalej smaż. Gdy sos z pomidorów jest gotowy dodaj go do tuńczyka. Nasyp dużo oregano i bazylii. Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Po odcedzeniu makaronu przełóż go do garnka wymieszaj starannie z sosem, posyp startym parmezanem.

Smacznego biegowego!

Uwaga sos pomidorowy przygotowywany ze świeżych pomidorów nie jest czerwony!!!! To zupełnie normalne!!!

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa