TRYB JASNY/CIEMNY

Hiszpański makaron – chorizo i pomidory – 30min gotowania!




Hiszpański makaron – chorizo i pomidory – 30min gotowania!

Wygląda na to, że makaron nigdy mi się nie znudzi. Do tego daje naprawdę dużo siły biegowej więc z pewnością nie zniknie z mojej diety!

Tym razem hiszpańska kiełbasa – chorizo, suszone na słońcu pomidory i dużo sera – to wszystko przywołuje lato….

Składaniki (dla 3 osób):

·      ½ kiełbasy chorizo,
·      300g makaronu penne rigate,
·      6 suszonych pomidorów – namoczonych we wrzątku,


·      125g pomidorków koktajlowych,


·      200g sera do tarcia – np. gouda,


·      sól i pieprz.

Przygotowanie:

Wstawić osoloną wodę do gotowania makaronu. 

Chorizo obrać ze skórki, pokruszyć na małe kawałki i smażyć na patelni. Gdy będzie usmażone przełożyć do miseczki, zlać wytopiony tłuszcz. 



Utrzeć ser na tarce, pokroić pomidorki koktajlowe na połówki. 

Namoczone we wrzątku pomidory suszone na słońcu pokroić na paseczki. 

Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. 

Odcedzić przełożyć do garnka, posypać utartym serem (oddzielić 1/3 sera do posypania makaronu na talerzach), wymieszać starannie. Dodać chorizo. Wymieszać. 

Nałożyć na talerze, posypać zarówno pomidorkami koktajlowymi jak i tymi pokrojonymi w paseczki. Posypać serem.

Smacznego biegowego!!!

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa