TRYB JASNY/CIEMNY

Super zapiekanka z brokułami i kukurydzą



Super zapiekanka z brokułami i kukurydzą

Zostajemy przy makaronach! Przypominam o konkursie to tylko do wtorku!!! A dziś wielka zapiekanka! Tym razem z dodatkiem kukurydzy. Owszem nie zawiera przez to dużo więcej witamin czy kalorii ale fajnie urozmaicać to co jemy, prawda?

Co ważne zapiekankę można mrozić. Zatem może potem stać się szybkim lunchem. No może nie takim bardzo szybkim bo jednak potrzebuje czasu by się podgrzać, przy moim ideologicznym braku mikrofalówki w domu. Brak jest nie odczuwalny, po prostu nie jem niezdrowego popcornu i muszę pamiętać by wszystko odmrażać dużo wcześniej.

Pamiętajcie, że zapiekankę można przygotować w rano a upiec dopiero na obiad albo kolację. Wtedy czekamy sobie tylko przed piekarnikiem aż będzie gotowa!

Smacznego biegowego!



Składniki:
·       Jeden świeży brokuł (duży),
·       Puszka dobrego tuńczyka w kawałkach w oleju,
·       Jedna duża biała cebula (posiekana),
·       Dwie garście czarnych oliwek (pokrojone w plasterki),
·       Makaron – 350g,
·       Ser żółty do starcia – minimum 200g – ja lubię goudę,
·       Parmezan lub grand padano – 50g (starty do posypania zapiekanki),
·       Kukurydza z puszki 250g
·       Oliwa, sól i pieprz.

Przygotowanie:

Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i polać odrobinką oliwy by się nie posklejał. Zagotować duży garnek wody, skroić same różyczki brokułu. Gotować przez 1 minutę w dobrze osolonej wodzie. Odcedzić. Posiekaną cebulę podsmażyć na oliwie, dodać pokrojone oliwki i tuńczyka rozdrobnionego widelcem. Podsmażyć aż cebula będzie przyrumieniona a oliwki pozbawione wody. Przełożyć tuńczyka z cebulą i oliwkami do miski. Utrzeć ser na tarce – goudę lub inny żółty na tarce o dużych oczkach, parmezan na tarce o małych oczkach.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę makaronu, następnie posypać serem. Rozdzielić różyczki brokułu na malutkie, ułożyć na serze. Posypać serem. Ułożyć kolejną warstwę makaronu. Posypać serem. Ułożyć tuńczyka z cebulą i oliwkami. Posypać serem. Posypać starannie kukurydzą (odcedzoną wcześniej) Ułożyć ostatnią warstwę makaronu, posypać resztką sera i startym parmezanem.

Naczynie żaroodporne przykryć folia aluminiową. Piec 25 do 30 minut. Zdjąć folię aluminiową. Piec aż ser na górze będzie zapieczony.

Pokroić na duże kwadraty. Podawać na gorąco. Zapiekanka idealnie nadaje się do obento. Jest pyszna na zimno jak i po podgrzaniu.

Komentarze

  1. Uwielbiam makaronowe zapiekanki, ale takiej z tuńczykiem jeszcze nie robiłam, Zapowiada się świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapiekany makaron zawsze jest pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Naprawdę super! Uwielbiam takie zapiekanki!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. To smacznego biegowego wszystkim zycze:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa