TRYB JASNY/CIEMNY

Mega zapiekanka z pieczarkami – odlschool jak z budki przy bazarku




Mega zapiekanka z pieczarkami – odlschool jak z budki przy bazarku

Pamiętacie zapiekanki? Te z pieczarkami? Przyjaciółka podpowiada, że w Krakowie posypują je szczypiorkiem, koleżanka twierdzi, że trzeba do zapiekanki dodać cebulkę.

Co ciekawe nie znam nikogo kto by się taką zapiekanką zatruł. Serwowane w budach, które pozostawiają wiele do życzenia, kupowane w szkole, na koloniach czasem na dworcu.

Zapiekanka to taki polski folklor. Dlaczego nie zrobić jej w domu?

Składniki:

·      Jedna duża pszenna bagietka lub wąska bułka paryska,
·      4 łyżki sosu pomidorowego,
·      300g pieczarek,
·      200g sera żółtego,
·      sól, pieprz,
·      ketchup.

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy na max. Układamy blachę lub jeszcze lepiej kratkę na drugim od góry poziomie. 

Obieramy pieczarki, kroimy w duże plastry. Solimy i smażymy tak by odparować wodę i je przyrumienić. Ser ucieramy na tarce. 

Kroimy bagietkę wzdłuż. Smarujemy sosem pomidorowym, układamy (nie wszystkie) pieczarki na bagietce, posypujemy serem. 

Na wierzchu układamy kilka plasterków podsmażonych pieczarek. Wkładamy do piekarnika na około 8 minut.

No i mamy zapiekankę – jak z bazarku, kolonii czy dworca! 

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa