Mega zapiekanka z pieczarkami – odlschool jak z budki przy bazarku
Mega zapiekanka z pieczarkami – odlschool jak z budki przy bazarku
Pamiętacie zapiekanki? Te z pieczarkami? Przyjaciółka podpowiada, że w Krakowie posypują je szczypiorkiem, koleżanka twierdzi, że trzeba do zapiekanki dodać cebulkę.
Co ciekawe nie znam nikogo kto by się taką zapiekanką zatruł. Serwowane w budach, które pozostawiają wiele do życzenia, kupowane w szkole, na koloniach czasem na dworcu.
Zapiekanka to taki polski folklor. Dlaczego nie zrobić jej w domu?
Składniki:
· Jedna duża pszenna bagietka lub wąska bułka paryska,
· 4 łyżki sosu pomidorowego,
· 300g pieczarek,
· 200g sera żółtego,
· sól, pieprz,
· ketchup.
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy na max. Układamy blachę lub jeszcze lepiej kratkę na drugim od góry poziomie.
Obieramy pieczarki, kroimy w duże plastry. Solimy i smażymy tak by odparować wodę i je przyrumienić. Ser ucieramy na tarce.
Kroimy bagietkę wzdłuż. Smarujemy sosem pomidorowym, układamy (nie wszystkie) pieczarki na bagietce, posypujemy serem.
Na wierzchu układamy kilka plasterków podsmażonych pieczarek. Wkładamy do piekarnika na około 8 minut.
No i mamy zapiekankę – jak z bazarku, kolonii czy dworca!
Takie zapiekanki nigdy mi się nie znudzą :D
OdpowiedzUsuń