TRYB JASNY/CIEMNY

Zdrowe, domowe hamburgery


Zdrowe, domowe hamburgery

Fast food to nic fajnego. W „restauracjach”, które podobno są inne niż wszystkie panuje specyficzny zapach. 

Hamburgery sprzedawane w budkach smakują wszystkim ale nie dobrą wołowiną. 

Te serwowane w amerykańskich restauracjach podawane są z frytkami. 

Dlatego najlepiej smakują te domowe. 

Cóż nie można ich nazwać fast food’em ale nie są zbyt skomplikowane i raczej nie mogą się nie udać.

Składniki (na 6 hamburgerów):
·      6 bułek hamburgerowych (to najmniej zdrowy element, warto kupić je w dobrej piekarni by uniknąć „sztucznych” bułek o bardzo długim terminie przydatności do spożycia),


·      jedna biała cebula pokrojona w krążki,


·      dwa pomidory pokrojone w krążki (należy je kroić w poprzek tak by nie tylko ładnie wyglądały alby przede wszystkim by nie wypadł z nich „środek”),


·      trzy ogórki konserwowe pokrojone wzdłuż w cienkie plasterki,



·      kilka liści sałaty lodowej,


·      6 plastrów sera (np. tost – topione pakowane pojedynczo)
·      600g zmielonej wołowiny – może być np. ligawa,


·      pieprz, sól,
·      ketchup, majonez.

Przygotowanie:

Wołowinę zmieszać z pieprzem i solą. Podzielić na 6 równych kulek. Uformować okrągłe kotlety. Smażyć na patelni grillowej. 
W zależności od tego jakie hamburgery lubimy. Ja nie lubię krwistych. Rozgrzać piekarnik. Przekroić bułki. Na jednej stronie (dole) ułożyć ser. Zapiekać przez kilka minut, do czasu aż kotlety będą gotowe. 

Układać warstwami pamiętając o wszystkich dodatkach.

Taki hamburger jest pyszny! Do tego wiemy co zjadamy!!! A nie zjadamy zbyt dużo!

Jeżeli chodzi o kaloryczność – cóż wesoło nie jest ale z pewnością dostarczamy naszemu organizmowi trochę białka.

Komentarze

  1. Chyba jakieś przesilenie wiosenne idzie - taki wysyp hamburgerów. Sam parę dni temu nie oparłem się pokusie przygotowania. Chociaż szczerze mówiąc nawet nie miałem zamiaru się opierać :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. @Bartoldzik - ano duzo tego, ale jak zerknelam na Twoj przepis to moje inne:) ciekawe ktore smaczniejsze:)

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię od czasu do czasu zjeść takiego fast fooda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja robiłam hamburgery wczoraj-bułki piekłam sama.

    OdpowiedzUsuń
  5. domowe najlepsze! można do nich dodać ulubione składniki, a jest tyle możliwych kombinacji

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa