Spaghetti z groszkiem – wegetariańskie – 12g białka
Spaghetti z groszkiem – wegetariańskie – 12g białka
Bez mięsa też może być pysznie! Zgadza się, że trzeba się trochę bardziej napracować by na talerzy znalazło się wystarczająco dużo białka ale dla chcącego nic trudnego!
Dziś szybki makaron w wersji wegetariańskiej!
Składniki:
· Pęczek koperku,
· 325 g makaronu – spaghetti,
· 200g mrożonego groszku,
· jedna posiekana cebula,
· starta skórka z 2 cytryn,
· 100g serka topionego,
· starty parmezan albo grand padano,
· oliwa, sól i pieprz.
Przygotowanie:
Zagotować wodę w dużym garnku. Osolić. Gotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Na ostatnie 3 minuty gotowania makaronu dorzucić do garnka mrożony groszek. W czajniku zagotować wodę, nalać do miski albo kubeczka i włożyć cytryny. Następnie zetrzeć skórkę z cytryn.
W małym rondelku na oliwie zeszklić cebulę. Gdy cebula będzie już gotowa dodać ricottę i dolać 3 łyżki wody z gotowania makaronu. Wsypać skórkę z cytyrny, mieszać, dodać połowę startego parmezanu – tak z 4 łyżki.
Odcedzić makaron gotowany z groszkiem. Przełożyć do garnka w którym gotowaliśmy, powoli dodawać sos, mieszać i dodawać pokrojony koperek. Nałożyć na talerze, parmezanem.
Z moich wyliczeń wynika, że jedna duża porcja może zawierać około 380 kalorii, 12g białka, 55g węglowodanów, 6g tłuszczu
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smakowicie :))
OdpowiedzUsuńhttp://verde-scuro.blogspot.com/