Potrawka z kurczaka z octem i ziołami
Potrawka z kurczaka z octem i ziołami
Lubię kurczaka w occie, ostatni przepis wyszedł pysznie ale bardzo octowo wiec teraz druga bardziej łagodna odsłona octowego kuraka.
Przepis wzorowany na propozycji Raymonda Blanc’a.
Stosunkowo prosty przepis, szybkie przygotowanie i rewelacyjny, elegancki efekt! Kategoria recovery food jak najbardziej uzasadniona!
Składniki:
· 4 pałki z kurczaka, 4 nogi z kurczaka (oczywiście zagrodowego, bo ten smakuje lepiej),
· 1 łyżka oliwy z oliwek,
· 5 łyżek czerwonego octu winnego (dobre jakości, bo decyduje o smaku potrawki),
· 15g masła (niesolonego),
· 100ml wytrawnego wina (białego),
· 4 ząbki czosnku,
· 1 dojrzały pomidor (najlepiej gruntowy, albo eko),
· kilka gałązek świeżego estragonu,
· pół pęczka natki pietruszki,
· sól i pieprz.
Przygotowanie:
W brytfance na oliwie smażyć kawałki kurczaka. Należy to robić partiami gdyż inaczej ciężko będzie kurczaka przewracać. Rozgrzać piekarnik do 150 stopni. Smażyć kurczaka po 5 min z każdej strony. Doprawić solą i pieprzem.
Wybrać łyżką tłuszcz z brytfanki. Wyciągnąć kurczaka i odłożyć do miski. Dolać ocen, dodać masło i gotować przez 10 sekund tak by część octu wyparowała. Dodać kurczaka i bardzo starannie wymieszać tak by kawałki mięsa były pokryte sosem.
Następnie dolać białe wino, zagotować, dodać czosnek, pomidora i posiekany estragon. Przykryć brytfankę i włożyć do piekarnika, na około 30 minut. Sos nie powinien wrzeć tylko tak delikatnie się gotować. Na powierzchni powinny pojawiać się małe bąbelki a sos nie powinien bulgotać. Dzięki takiemu spokojnemu pieczeniu w piekarniku kurczak będzie kruchy i soczysty.
Kurczaka można podawać z smażonymi ziemniakami.
Smacznego biegowego:)
Podoba mi się ten przepis, muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuń@Olka - polecam bo pyyyyszny!
OdpowiedzUsuń