TRYB JASNY/CIEMNY

Potrawka z kurczaka z octem i ziołami



Potrawka z kurczaka z octem i ziołami

Lubię kurczaka w occie, ostatni przepis wyszedł pysznie ale bardzo octowo wiec teraz druga bardziej łagodna odsłona octowego kuraka.

Przepis wzorowany na propozycji Raymonda Blanc’a.

Stosunkowo prosty przepis, szybkie przygotowanie i rewelacyjny, elegancki efekt! Kategoria recovery food jak najbardziej uzasadniona!



Składniki:

·      4 pałki z kurczaka, 4 nogi z kurczaka (oczywiście zagrodowego, bo ten smakuje lepiej),
·      1 łyżka oliwy z oliwek,
·      5 łyżek czerwonego octu winnego (dobre jakości, bo decyduje o smaku potrawki),
·      15g masła (niesolonego),
·      100ml wytrawnego wina (białego),
·      4 ząbki czosnku,
·      1 dojrzały pomidor (najlepiej gruntowy, albo eko),
·      kilka gałązek świeżego estragonu,
·      pół pęczka natki pietruszki,
·      sól i pieprz.

Przygotowanie:

W brytfance na oliwie smażyć kawałki kurczaka. Należy to robić partiami gdyż inaczej ciężko będzie kurczaka przewracać. Rozgrzać piekarnik do 150 stopni. Smażyć kurczaka po 5 min z każdej strony. Doprawić solą i pieprzem.

Wybrać łyżką tłuszcz z brytfanki. Wyciągnąć kurczaka i odłożyć do miski. Dolać ocen, dodać masło i gotować przez 10 sekund tak by część octu wyparowała. Dodać kurczaka i bardzo starannie wymieszać tak by kawałki mięsa były pokryte sosem.

Następnie dolać białe wino, zagotować, dodać czosnek, pomidora i posiekany estragon. Przykryć brytfankę i włożyć do piekarnika, na około 30 minut. Sos nie powinien wrzeć tylko tak delikatnie się gotować. Na powierzchni powinny pojawiać się małe bąbelki a sos nie powinien bulgotać. Dzięki takiemu spokojnemu pieczeniu w piekarniku kurczak będzie kruchy i soczysty.

Kurczaka można podawać z smażonymi ziemniakami.

Smacznego biegowego:)

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa