TRYB JASNY/CIEMNY

KONKURS MAKARON DLA BIEGACZA! NAGRODY KSIĄŻKOWE!!!



Uwaga!!! Uwaga!!! Ruszamy z konkursem!

Biegasz? Chcesz zacząć biegać? Zatem musisz coś zjeść żeby mieć siłę! Dlatego podziel się swoim sprawdzonym przepisem na makaron dla biegacza/biegaczki!

Zasady konkursu są bardzo proste! Wystarczy pod tym postem w komentarzu umieścić swój przepis „Makaron dla biegacza”. 

Jeżeli masz ochotę przesłać zdjęcie tego co ugotowałaś/ugotowałeś to bardzo się ucieszę – pisz na oneginetatopa@gmail.com


Trzy super biegowo makaronowe przepisy zostaną nagrodzone książką „Makaron. My Story” Pawła Loroch’a. To super przewodnik po makaronach, zawiera bardzo proste przepisy polecane przez znane osoby. 

Makaronu nigdy za dużo!

Zatem smacznego biegowego!

Regulamin konkursu znajdziesz TUTAJ

Komentarze

  1. fajny konkurs :)

    Nudle z kurczakiem i pieczarkami (można dać swój ulubiony makaron)

    Składniki (na porcję)
    • 50 g makaronu
    • 100 g filetu z kurczaka
    • 3-4 pieczarki
    • łyżka sosu sojowego
    • garść orzechów nerkowca
    • łyżeczka sezamu
    • przyprawy: pieprz, chilli, sól - wedle uznania
    • olej

    Pieczarki kroimy i dusimy na patelni (zwykle przygotowuję od razu całe opakowanie pieczarek i mam na kolejne porcje). W tym czasie gotujemy makaron.
    Kurczaka kroimy na małe kawałki, obtaczamy w przyprawach.
    W woku/patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy kurczaka. Po chwili wrzucamy orzechy. Po około 5 minutach (drobno pokrojony kurczak szybko się usmaży) dorzucamy pieczarki, makaron i wlewamy sos sojowy. Całość chwilę mieszamy.
    Danie posypujemy sezamem.

    na maila poszło zdjęcie

    OdpowiedzUsuń
  2. Biegowe makarony to nie tylko te z dodatkiem kurczaka czy ryby, bo biegacze to nie sami mięsożercy. Stąd też postanowiłam pokazać przepis w pełni wegetariański, a dający powera :)

    -1 porcja ugotowanego makaronu
    -kawałek cebuli
    -1 ząbek czosnku
    -1/5 czerwonej papryki
    -1 łyżeczka koncentratu pomidorowego/sok pomidorowy/świeże pomidory
    -średniej wielkości marchewka
    -łyżeczka oliwy z oliwek
    -szczypta cynamonu, soli, pieprzu i słodkiej papryki
    -4-5 łyżek czerwonej soczewicy
    -opcjonalnie: kilka pokrojonych uduszonych pieczarek, starty ser do posypania

    Cebulę, czosnek, pomidory, marchewkę, paprykę i oliwę zmiksować. Uzyskaną papkę wrzucić na, najlepiej teflonową, patelnię. Podlać wodą, dodać soczewicę, przyprawić i dusić pod przykryciem, aż soczewica zmięknie (ok. 20 minut). Wymieszać z makaronem i zajadać.

    Całość jest szybka w wykonaniu i pyszna. Myślę, że ci, którzy nie obejdą się bez zwierzęcego białka, mogą dodać i efekt będzie równie zadowalający :)
    A tu zdjęcie:
    http://4.bp.blogspot.com/-eP685frrIks/T3A3CyX6K8I/AAAAAAAAFEw/wcXFAG6K4M8/s1600/soczewicowy.jpg

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszle nadziewane serami i ziołami

    Składniki na danie na 3 osoby:

    Główne:
    250 gr muszli makaronowych "jumbo" (największych)

    Pozostałe:
    Farsz:
    500 gr sera Ricotta
    250 gr startej Mozzarelli
    175 gr startego Parmezanu
    25 gr startego Parmezanu (do sosu)
    3 łyżki świeżej, poszatkowanej, bazylii
    1 garść świeżej, poszatkowanej pietruszki
    1 łyżeczka soli morskiej

    Sos:
    300 ml ulubionego sosu pomidorowego, u mnie "Arrabiata"
    300 ml mleka sojowego*
    Sos wymieszać z mlekiem.

    Sposób wykonania:
    Muszle włożyć do wrzącej, osolonej i z łyżeczką oliwy, wody i gotować 5 minut. Po odcedzeniu wypłukaniu w zimnej wodzie, rozłożyć na ręczniku papierowym tak, żeby się stykały się ze sobą i pozostawić. Jaka lekko ubić, dodać sery, zioła i sól. Wymieszać.Jedną łyżką farszu nadziewać każdą muszle i układać w żaroodpornym naczyniu. Na koniec polać sosem pomidorowym i posypać resztą Parmezanu.
    Włożyć do rozgrzanego piekarnika i zapiekać w temperaturze 175°C przez 15 minut.

    *Jeśli sos jest łagodny, nie musimy go rozcieńczać mlekiem, ale wtedy należy podwoić jego objętość.

    Do obejrzenia zdjęć zapraszam do siebie..
    http://nietypowewypieki.blogspot.de/2012/02/muszle-nadziewane-serami-i-zioami.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja proponuję coś na szybko bo wiadomo biegacze mogą być zabiegani ;) Do tego danie jest aromatyczne, pyszne,syte, kolorowe i zdrowe :)

    Łosoś z makaronem i warzywami

    2 filety z łososia po około 150 g każdy
    200 g mrożonych warzyw włoskich
    200 g makaronu szpinakowego
    4 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżki soku z cytryny
    2 kostki rosołowe z lubczykiem

    W miseczce rozcieramy kostkę rosołową z dwoma łyżkami oliwy z oliwek oraz dwoma łyżkami soku cytrynowego. Mieszanką nacieramy filety i smażymy na rozgrzanej patelni.

    Mrożone warzywa podsmażamy na dwóch łyżkach oliwy rozmieszanych z kostką rosołową. Gdy będą miękkie, dodajemy ugotowany al dente makaron i mieszamy.

    Na talerzu układamy mieszankę warzyw z makaronem, a na wierzch kładziemy usmażonego łososia.

    Smacznego :)

    Na maila wysłałam foto :)

    Pozdrawiam
    Mienta
    mientablog@yahoo.com

    OdpowiedzUsuń
  5. najlepszy makaron na świecie?
    to jasne, że z soczewica i pomidorami. Przepisu nie ma, gdyz zawsze sypie wszytko na oko. Skoro dla biegacza, to gotujemy al dente makaron pełnoziarnisty co by zdrowo było :) Soczewice czerwona w ilosci dowolnej, zaleznie od apetytu/preferencji (niektórzy jedza makaron z sosem, inni sos z makaronem :)) gotujemy. Na oliwie podsmarzamy czosnek i cebule (duuuzo) dodajemy pomidory krojone w puszcze/swieze i ugotowana soczewice. Dolewamy wody/buliony/przecieru pomidorowego jesli soczewica wyciągnie za dużo wody i sos będzie zbyt gęsty. Na koniec dodajemy jeden chlust balsamico, sól, pieprz, odrobinę slodkiej papryki lub pieprzu cayenne jesli lubimy na ostro. Do miseczki nakładamy makaron, sos i posypujemy serem. Zajadamy z apetytem :)

    Kasia.
    mmioduska@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Makaron z tuńczykiem i pomidorami jest lekki ale za to bardzo pożywny dla każdego biegacza. Dodatkowo szybki w przyrządzeniu więc mamy więcej czasu na bieganie oraz nisko tłuszczowy a to dla lepszej sylwetki:)

    "Makaron z tuńczykiem i pomidorami"

    Składniki:
    - 400g makaronu świderki
    - 4 średnie pomidory
    - 1 puszka tuńczyka w kawałkach (ok.170g)
    - oregano, bazylia
    - sól, pieprz
    - 2 łyżki ketchupu
    - płaska łyżeczka cukru
    - 1 kostka czosnkowa (lub 2 ząbki świeżego)

    Sposób przygotowania:
    1. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, smażymy na patelni, aż zrobi się konsystencja sosu (ok.15 min.). Dodajemy przyprawy, zioła, cukier, ketchup. Na końcu dodajemy odsączonego tuńczyka. Dusimy razem ok. 7 min.
    2. Gotujemy makaron w osolonej wodzie, z łyżką oliwy, po ugotowaniu odcedzamy, mieszamy z przygotowanym sosem. Można posypać świeżym oregano.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mój ukochany ostatnio makaron, który jak najbardziej nadaje się dla biegacza to Makaron z cukinią i tofu:

    opakowanie makaronu pełnoziarnistego
    dwie średnie cukinie
    opakowanie tofu (takie tradycyjne, 180 g)
    dwie łyżki koncentratu pomidorowego
    ewentualnie jeden pomidor lub kilka pomidorków cherry
    ewentualnie jajko
    sól, pieprz, zioła (oregano, bazylia, czubryca)
    oliwa do smażenia

    Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Cukinię dusimy na oliwie, doprawiamy, wrzucamy koncentrat i chwilkę smażymy, tak, żeby się skarmelizował, dorzucamy tofu. Można dodać surowe jajko i poczekać aż się zetnie.
    Wszystko wymieszać z makaronem, ozdobić pokrojonym w kostkę pomidorem lub pomidorkami cherry.

    Pyszne!!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. jak dla biegacza to makaron w biegu...

    Składniki:
    1 cebula,ja użyłem czerwonej.
    3 zabki czosnku.
    pucha pomidorów.
    paczka makaronu typu penne.
    pół opakowania serka kanapkowego bieluch.
    sól,pieprz(dużo) ostra papryka(dużo):) orygano i bazylia



    najpierw podsmażam na oliwie pokorojona w kostke cebule oraz czosnek,miedzy czasei wstawiam wode na makaron. póżniej dodaje pomidory i czekam az sie troszke zagęści. w nastepnym etapie dodaje serek bileuch który ładnie złagodzi smak dużej ilości pieprzu i ostrej papryki której dodaje po serku:) dalej sól bazyli i orygano. do zagotowanej wody dodaje sól i wrzucam makaron, gotujemy al dente!!!!:D
    po odlaniu makaronu,makaron z powrotem do garnka razem z sosem i mieszamy az uzyskamy pyszny efekt:)
    pozdrawiam i smacznego

    OdpowiedzUsuń
  9. Zapiekanka makaronowa wg pioge7
    25 dag makaronu (dowolny)
    4 łyżki jogurtu naturalnego
    1 jajko
    15 dag szynki
    15 dag sera żółtego
    sól
    pieprz
    natka pietruszki w proszku
    łyżka margaryny

    Makaron ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić po ugotowaniu. Szynkę pokroić w kwadraciki. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych otworach. W miseczce roztrzepać jajko i dodać jogurt. Wymieszać dokładnie. Następnie dodać szynkę i starty ser żółty. Doprawić pieprzem i solą. Brytfannę lub naczynie żaroodporne wysmarować dobrze margaryną. Wyłożyć na sam spód makaron ugotowany. Polać sosem przygotowanym wcześniej. Piec w 180 st. przez ok. 15 minut. Posypać na koniec natką pietruszki. Na koniec można polać keczupem.



    zdjęcie zaraz posyłam na e-maila :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam,


    kilka moich sprawdzonych "przepisów" dla MEGA leniwych:

    Gotujemy dowolny makaron i mieszamy z:

    - pastą rybną Lisnera (Pastella bodajże) + pomidorki koktailowe i krojony zielony ogórek
    - pesto Kotanyi (w torebkach)
    - jogurtem za słodzkiem w płynie (ewentualnie dżemem z fruktozą)
    - oliwą z garścią orzechów
    - podsmażonym boczkiem (niewielka ilość) (na zagrychę polecam korniszony)

    Można też makaron podsmażyć z jajkami (obficie posolić).

    Każdą z tych potraw robi się w ciągu gotowania makaronu, czyli spokojnie można zmieścić się z 10-15 minutach.

    OdpowiedzUsuń
  11. Makaron z sosem orzechowo-grzybowym

    Składniki:

    400 gr makaronu razowego
    1 szkl grzybów suszonych
    1 szkl orzechów włoskich
    1 szkl śmietany 9% (poprzednio robiłam z 30% i był lepszy-pozostawiam to Waszym sumieniom ;) )
    2 łyżki masła
    1 pierś z kurczaka
    sól i pieprz
    parmezan
    1 szkl wody

    Grzyby namoczyć przez noc w szklance wody.
    Odcedzić-wodę zachować.
    Orzechy posiekać i uprażyć na patelni.
    Dodać masło, suszone grzyby, kilka łyżek wody z grzybów, sól i pieprz, oraz śmietankę.
    Dusić ok 10 min.
    W tym czasie ugotować makaron (ok 5 min.) i usmażyć kurczaka w ulubionych przyprawach (np. sól, pieprz, chilli i słodka papryka).
    Makaron i kurczaka wrzucić do sosu. Na talerzach posypać parmezanem.

    Zdjęcie ślę na maila :) Pozdrawiam :)

    Dominika

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa