TRYB JASNY/CIEMNY

Jedząc nie tylko korzonki czyli kurczak Tikka Masala wg Jamie’go Olivier’a



Jedząc nie tylko korzonki czyli kurczak Tikka Masala wg Jamie’go Olivier’a

Uwielbiam kuchnię hinduską, te smaki, zapachy, jedzenie rękami i picie dziwny i mocnych drinków. To wszystko w Zaika w Berlinie…

A te korzonki w tytule to specjalnie bo jak się przekonacie właśnie je zjadłam…

Coś nie coś można zrobić w domu. Jednak by było trudniej zależało mi na tym by danie było nie tylko pyszne ale niezbyt ostre (by nie opić się jak bączek), do tego dawało siłę na trening. Dlatego do tego kurczaka zjadałam porządną porcję białego ryżu. Tym sposobem na stole znalazł się pyszny biegowy obiad albo kolacja.

Przepis (lekko zmodyfikowany) pochodzi z Jamie’s Ministry of Food. Anyone can learn to cook in 24 hours. Jamie Olivier.

Składniki (dla 4 głodnych osób):


• 500g piersi z kurczaka (oczywiście ten zagrodowy jest smaczniejszy),


• 2 średnie cebule (białe),
• kawałek imbiru wielkości kciuka,
• kolendra tajska z korzeniami,
• łyżka masła,
• olej do smażenia,
• pół słoika Tikka Masala,


• puszka pomidorów,
• puszka mleka kokosowego,


• kubeczek jogurtu naturalnego,
• jedna cytryna,
• garść wiórków migdałowych,
• sól i pieprz.

Przygotowanie:


Pierś z kurczaka kroimy na kwadraty o średnicy około 1,5cm. Cebulę siekamy. Obieramy ze skórki imbir i siekamy na drobne kawałeczki. Kolendrę rozdzielamy – listki od korzonków. Listki (umyte) odkładamy na bok korzonki (też umyte) siekamy drobno.


Na średnim ogniu ustawiamy patelnię, nakładamy trochę masła i smażymy: cebulę, imbir i korzonki kolendry prze około 10 minut. 




Następnie dodajemy sos Tikka Masala i kurczaka. Mieszamy starannie, nie przerywając smażenia dodajemy pomidory z puszki i mleko kokosowe. Następnie dolewamy wody – najlepiej użyć do tego puszki po mleku kokosowym lub pomidorach – bo właśnie takiej ilości wody potrzebujemy. Dalej gotujemy. Jak już widzimy bąbelki w sosie to zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 20 minut. Mieszamy. Doprawiamy – solą i pieprzem. Na teflonowej patelni prażymy płatki migdałowe.

Podajemy w głębokich talerzach lub miseczkach. Dodajemy jogurtu, posypujemy prażonymi migdałami i zieloną kolendrą. Podajemy z ćwiartką cytryny do skropienia. Do tego ryż i mamy super biegowe danie!







Komentarze

  1. wygląda smakowicie
    zapraszam na mojego bloga:
    verde-scuro.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, tez lubię kuchnię hinduską i tikka masala. Polecam także wersję z samodzielnie uprażonymi przyprawami do garam masala, to dopiero jest aromat! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. @burczymiwbrzuchu - wow jakie przyprawy tak prazysz?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa