TRYB JASNY/CIEMNY

Brukselka!!!!


Brukselka!!!!

Uwielbia brukselkę! Niestety wciąż pokutuje wyobrażenie twardych lub rozmiękłych zielonych kulek. A może być zupełnie inaczej.

Składniki:

·      Brukselka (w takiej ilości w jakiej planujemy ją zjeść),
·      Bułka tarta,
·      Masło,
·      Sól.

Przygotowanie:

Brukselkę umyć, następnie obrać z zewnętrznych listków, obciąć twarde końcówki z dołu. 

Zagotować osoloną wodę w dużym garnku. Gotować przez chwilę sprawdzając czy brukselka jest miękka – da się wbić w nią widelec. Odcedzić starannie. 

Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do nagrzanego na 150 stopni piekarnika. 

Następnie na spokojnie roztopić masło na małej patelni, dodać bułkę tartą i szybko mieszać. 

Wyciągnąć brukselkę z piekarnika, przełożyć do miski dodać bułkę tartą z masłem.

Smacznego biegowego!






100g gotowanej brukselki to tylko 35 kalorii w tym 2,55g białka! (plus kalorie z masła i bułki tartej)



Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa