Brukselka!!!!
Brukselka!!!!
Uwielbia brukselkę! Niestety wciąż pokutuje wyobrażenie twardych lub rozmiękłych zielonych kulek. A może być zupełnie inaczej.
Składniki:
· Brukselka (w takiej ilości w jakiej planujemy ją zjeść),
· Bułka tarta,
· Masło,
· Sól.
Przygotowanie:
Brukselkę umyć, następnie obrać z zewnętrznych listków, obciąć twarde końcówki z dołu.
Zagotować osoloną wodę w dużym garnku. Gotować przez chwilę sprawdzając czy brukselka jest miękka – da się wbić w nią widelec. Odcedzić starannie.
Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do nagrzanego na 150 stopni piekarnika.
Następnie na spokojnie roztopić masło na małej patelni, dodać bułkę tartą i szybko mieszać.
Wyciągnąć brukselkę z piekarnika, przełożyć do miski dodać bułkę tartą z masłem.
Smacznego biegowego!
100g gotowanej brukselki to tylko 35 kalorii w tym 2,55g białka! (plus kalorie z masła i bułki tartej)
kocham brukselkę :D
OdpowiedzUsuń