TRYB JASNY/CIEMNY

Zapiekanka z cukinią – super danie dla biegacza - przepis Doty



Zapiekanka z cukinią – super danie dla biegacza - przepis Doty

Jest tak, że bez makaronu ja nie mam siły na bieganie. Dlatego usprawniam, wymyślam kolejne przepisy na zapiekanki.

Tym razem dodałam pieczoną cukinię i wyszło super pysznie!

Składniki:

·      350g makaronu (świderki),
·      puszka tuńczyka w oleju,
·      pół słoika czarnych oliwek bez pestek (dwie garście),
·      jedna duża biała cebula,
·      jedna duża cukinia,
·      300g sera gouda,
·      50g parmezanu,
·      sok z połowy cytryny,
·      oliwa,
·      sól, pieprz.

Przygotowanie:

Wstawić wodę na makaron. Rozgrzać piekarnik na max. Pokroić cukinię – w zależności od tego jak lubimy albo w plastry i przekroić na pół albo w kostkę. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać solą. Piec przewracając co pewien czas. Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków, od 20 do 40 minut.


Posiekać cebulę, na oliwie ją podsmażyć. Dodać oliwki i smażyć tak długo aż pozbędziemy się z nich wody. Dodać tuńczyka, którego wcześniej odcedzamy z oleju i rozgniatamy widelcem. Gdy sos będzie gotowy odłożyć go na bok. 

Utrzeć sery. 




Odcedzić ugotowany makaron. 



Układać warstwy w dużym naczyniu żaroodpornym – makaron, ser, cukinia, makaron, sos z tuńczykiem, makaron ser, na koniec posypać parmezanem. Przykryć folią i piec w piekarniku na 180 stopni przez około 45 minut, następnie zdjąć folie i zapiec ser.

Smacznego biegowego!

Komentarze

  1. A może dodasz przepis do konkursu: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/makarony-swiata?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa