Zapiekanka z cukinią – super danie dla biegacza - przepis Doty
Zapiekanka z cukinią – super danie dla biegacza - przepis Doty
Jest tak, że bez makaronu ja nie mam siły na bieganie. Dlatego usprawniam, wymyślam kolejne przepisy na zapiekanki.
Tym razem dodałam pieczoną cukinię i wyszło super pysznie!
Składniki:
· 350g makaronu (świderki),
· puszka tuńczyka w oleju,
· pół słoika czarnych oliwek bez pestek (dwie garście),
· jedna duża biała cebula,
· jedna duża cukinia,
· 300g sera gouda,
· 50g parmezanu,
· sok z połowy cytryny,
· oliwa,
· sól, pieprz.
Przygotowanie:
Wstawić wodę na makaron. Rozgrzać piekarnik na max. Pokroić cukinię – w zależności od tego jak lubimy albo w plastry i przekroić na pół albo w kostkę. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać solą. Piec przewracając co pewien czas. Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków, od 20 do 40 minut.
Posiekać cebulę, na oliwie ją podsmażyć. Dodać oliwki i smażyć tak długo aż pozbędziemy się z nich wody. Dodać tuńczyka, którego wcześniej odcedzamy z oleju i rozgniatamy widelcem. Gdy sos będzie gotowy odłożyć go na bok.
Utrzeć sery.
Odcedzić ugotowany makaron.
Układać warstwy w dużym naczyniu żaroodpornym – makaron, ser, cukinia, makaron, sos z tuńczykiem, makaron ser, na koniec posypać parmezanem. Przykryć folią i piec w piekarniku na 180 stopni przez około 45 minut, następnie zdjąć folie i zapiec ser.
Smacznego biegowego!
A może dodasz przepis do konkursu: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/makarony-swiata?
OdpowiedzUsuń