Chistorra w czerwonym winie
Chistorra w czerwonym winie fot. D.Szymborska |
Chistorra
w czerwonym winie
W
górach potrzebuje bogatego w białko (trochę w tłuszcz też) jedzenia. Chistorra
w czerwonym winie to idealne danie, serwowana z bagietką daje dużo energii. Przygotowanie
jest bardzo proste.
Składniki
(dla 4 osób):
·
300g
surowej kiełbasy chistorra,
·
Pół
dużej cebuli lub jedna mała,
·
Oliwa,
·
Kminek
mielony,
·
Wino
czerwone wytrawne.
Przygotowanie:
Chistorrafot. D.Szymborska |
Biała cebula duszona na oliwie fot. D.Szymborska |
Chistorra w czerwonym winie fot. D.Szymborska |
Na
oliwie podsmażyć cebulę. Kiełbasę pokroić na kawałki około 5 cm. Smażyć z
cebulą, dosypać kminku i dolać wina. Dusić przez około 15 minut.
Chistorra w czerwonym winie fot. D.Szymborska |
Bardzo konkretnie,zwłaszcza w taki gorący czas.
OdpowiedzUsuńAle niewątpliwie pysznie.
Ciekawe! A jak smakuje ta kielbasa? Przypomina cos, co mozna dostac daleko od Pirenejow? :)
OdpowiedzUsuńwczoraj goraco to nie bylo:( niestety takiej kielbasy nie widzialam w Polsce:(
OdpowiedzUsuńkiełbasę trzeba sobie niestety zrobić samemu. kiedyś była dostępna gotowa mieszanka przypraw w polsce. lub zamówić z hiszpani :P
Usuń