TRYB JASNY/CIEMNY

Sandacz w śmietanie z kaparami


Sandacz w śmietanie z kaparami fot. D.Szymborska



Sandacz w śmietanie z kaparami

W Internecie jest przepis Adama Michalskiego na rybę. Przepis świąteczny, bożonarodzeniowy. Nie trzeba czekać aż do grudnia by zjeść pysznego sandacza. Ryba smakuje wyśmienicie, sos jest lekki i aromatyczny a kapary dodają pikanterii. Do tego biegaczowi przyda się ryba w menu. Sandacz do najchudszych ryb nie należy, w tym przepisie przyrządzony jest na sposób wytrawny. Można go podawać z ziemniakami, frytkami lub ryżem.

Składniki: 

500g filetu z sandacza,
1 łyżka soku z cytryny, 
1 łyżka masła,
75g wędzonego boczku,
125ml bulionu z kurczaka (Marks&Spencer),
250 ml białego wina (wytrawnego oczywiście),
250ml ml śmietany z kartonika 30%,
1 łyżka kaparów, posiekanych i kilka do dekoracji,
sól, kolorowy pieprz, 
suszony tymianek zmiażdżony w możdzieżu,

Przygotowanie

Pokrojne w kawałki filety z sandacza podsmażamy fot. D.Szymborska

Zaczynamy od boczku, na maśle podsmażamy boczek, tak by wytopić z niego tłuszcz. Okładamy na talerzyk obok – będzie nam potrzebny gdy sandacz będzie już gotowy. Filet z sandacza kroimy na paski kilku centymetrowe. Polewamy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy i posypujemy tymiankiem. Na patelnie zlewamy tłuszcz pozostały ze smażenia boczku, obsmażamy sandacza z dwóch stron. Dusimy przez około 5 minut. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 100stopni. Podsmażone partie sandacza przekładamy do żaroodpornego naczynia. Pozostały po smażeniu tłuszcz z patelnie jeszcze nam się przyda. Siekamy kapary i wrzucamy na patelnię. Podsmażamy je. Następnie wlewamy wino, bullion i śmietanę. 

Odparowywanie sosu fot. D.Szymborska


Sos śmietanowo winny z kaparami fot. D.Szymborska


Czekamy aż się zagotuje I odpoarowywujemy tak by sos stał się gęsty. Doprawiamy solą, pieprzem dolewamy souk z cytryny.

Kapary fot. D.Szymborska


Na talerzu układamy kawałki ryby, polewamy sosem, posypujemy boczkiem  i dekorujemy kaparami.
To nie jest szybkie danie ale za to pyszne! Zaliczane do recovery food.

Sandacz w śmietanie z kaparami posypany boczkiem fot. D.Szymborska


Smacznego biegowego!

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa