Sandacz w śmietanie z kaparami
Sandacz w śmietanie z kaparami fot. D.Szymborska |
Sandacz w śmietanie z kaparami
W Internecie jest przepis Adama Michalskiego na rybę. Przepis
świąteczny, bożonarodzeniowy. Nie trzeba czekać aż do grudnia by zjeść pysznego
sandacza. Ryba smakuje wyśmienicie, sos jest lekki i aromatyczny a kapary
dodają pikanterii. Do tego biegaczowi przyda się ryba w menu. Sandacz do
najchudszych ryb nie należy, w tym przepisie przyrządzony jest na sposób
wytrawny. Można go podawać z ziemniakami, frytkami lub ryżem.
Składniki:
500g filetu z sandacza,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżka masła,
75g wędzonego boczku,
125ml bulionu z kurczaka
(Marks&Spencer),
250 ml białego
wina (wytrawnego oczywiście),
250ml ml śmietany z
kartonika 30%,
1 łyżka kaparów,
posiekanych i kilka do dekoracji,
sól, kolorowy
pieprz,
suszony tymianek
zmiażdżony w możdzieżu,
Przygotowanie
Pokrojne w kawałki filety z sandacza podsmażamy fot. D.Szymborska |
Zaczynamy
od boczku, na maśle podsmażamy boczek, tak by wytopić z niego tłuszcz. Okładamy
na talerzyk obok – będzie nam potrzebny gdy sandacz będzie już gotowy. Filet z
sandacza kroimy na paski kilku centymetrowe. Polewamy sokiem z cytryny, solimy,
pieprzymy i posypujemy tymiankiem. Na patelnie zlewamy tłuszcz pozostały ze
smażenia boczku, obsmażamy sandacza z dwóch stron. Dusimy przez około 5 minut.
W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 100stopni. Podsmażone partie sandacza
przekładamy do żaroodpornego naczynia. Pozostały po smażeniu tłuszcz z patelnie
jeszcze nam się przyda. Siekamy kapary i wrzucamy na patelnię. Podsmażamy je.
Następnie wlewamy wino, bullion i śmietanę.
Odparowywanie sosu fot. D.Szymborska |
Sos śmietanowo winny z kaparami fot. D.Szymborska |
Czekamy aż się zagotuje I
odpoarowywujemy tak by sos stał się gęsty. Doprawiamy solą, pieprzem dolewamy
souk z cytryny.
Kapary fot. D.Szymborska |
Na
talerzu układamy kawałki ryby, polewamy sosem, posypujemy boczkiem i dekorujemy kaparami.
To
nie jest szybkie danie ale za to pyszne! Zaliczane do recovery food.
Sandacz w śmietanie z kaparami posypany boczkiem fot. D.Szymborska |
Smacznego
biegowego!
Komentarze
Prześlij komentarz