TRYB JASNY/CIEMNY

Rozwiązanie konkursu MAKARON DLA SINGLA


Nagrodzony przepis na cannelloni z truskawkami
fot. Kraina Rozkoszy Podniebienia



Rozwiązanie konkursu MAKARON DLA SINGLA

Oj niełatwo było wybrać. Przepisy fajne, wygrywają takie, które chciałabym wypróbować. To co mnie w nich urzekło to prostota i potencjalnie pyszny smak! 

Proszę nie zapomnijcie przesłać mailem Waszego pocztowego adresu! A makaron, ryż, sosy z PODRAVKI przyjdą do Was pocztą!

Oto nagrodzone przepisy, jeden na słodko dwa na słono.

Kraina Rozkoszy Podniebienia proponuje:

3 rurki cannelloni

300 g truskawek

mały jogurt naturalny

cukier trzcinowy



Makaron gotujemy na półtwardo. Połowę truskawek rozgniatamy widelcem, dodajemy około połowę opakowania jogurtu naturalnego i dosładzamy do smaku cukrem trzcinowym. Tak powstałą masą truskawkową faszerujemy lekko obgotowane cannelloni. Końce każdej rurki zatykamy całymi truskawkami. Następne makaron przekładamy do żaroodpornego naczynia i zapiekamy przez około 15 minut w temperaturze 190 stopni C. Po tym czasie cannelloni przekładamy na talerz, polewamy resztą jogurtu naturalnego, posypujemy cukrem trzcinowym i dekorujemy pozostałymi truskawkami.

Józka poleca:

PASTA ZE SŁODKIMI SZALOTKAMI I RICOTTĄ
6 małych szalotek

1 łyżka brązowego cukru

2 gałązki tymianku (najlepiej świeży)

1 łyżka bułki tartej

1 łyżeczka tartego parmezanu

100 g makaronu linguine

120 g sera ricotta


Przekroić na pół szalotki i dusić na niewielkiej ilości oleju przez około 5 minut. Dodać cukier i tymianek i dalej gotować, aż szalotki zmiękną i skarmelizują się. Na suchej patelni uprażyć bułkę tartą, następnie dodać do niej parmezan. 
Do ugotowanego i odsączonego makaronu dodajemy szalotki i mieszamy. Na talerzu posypujemy kawałkami sera ricotta i posypujemy mieszanką z bułki tartej i parmezanu.

Monika Fiszer takie bento przygotowuje:

ZIELONA SAŁATKA MAKARONOWA DO BENTO


ok. 100 g suchego makaronu razowego

kilka różyczek brokuła

połowa sporej cukinii

garść rukoli
zioła prowansalskie

łyżka oliwy



Gotujemy makaron, odcedzamy i hartujemy w zimnej wodzie. Gotujemy brokuła i cukinię (ja gotowałam na parze). Mieszamy warzywa z makaronem, poszarpaną rukolą, ziołami prowansalskimi i łyżką oliwy. Wrzucamy do zamykanego pojemniczka i mamy pyszny obiad w pracy!

A tutaj kilka wybranych ślicznych zdjęć:

fot. Monika Fiszer

fot. Magda Obada


fot. Bake&Taste


fot. Bake&Taste

fot. Bake&Taste







Komentarze

  1. gratulacje!
    to cannelloni wygląda obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Wooah, ale się cieszę! Bardzo dziękuję, dziś wracamy z krótkiego wyjazdu to podeśle adres. A taki makaron z truskawkami to przebój sezonu truskawkowego, choć przyznam że canneloni w ten sposób nie robiłam. Pozdrawiam i gratuluję. Monika

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa