Rozwiązanie konkursu MAKARON DLA SINGLA
Nagrodzony przepis na cannelloni z truskawkami fot. Kraina Rozkoszy Podniebienia |
Rozwiązanie konkursu MAKARON DLA SINGLA
Oj niełatwo było wybrać. Przepisy fajne,
wygrywają takie, które chciałabym wypróbować. To co mnie w nich urzekło to
prostota i potencjalnie pyszny smak!
Proszę nie zapomnijcie przesłać mailem Waszego
pocztowego adresu! A makaron, ryż, sosy z PODRAVKI przyjdą do Was pocztą!
Oto
nagrodzone przepisy, jeden na słodko dwa na słono.
Kraina
Rozkoszy Podniebienia proponuje:
3
rurki cannelloni
300
g truskawek
mały
jogurt naturalny
cukier
trzcinowy
Makaron
gotujemy na półtwardo. Połowę truskawek rozgniatamy widelcem, dodajemy około
połowę opakowania jogurtu naturalnego i dosładzamy do smaku cukrem trzcinowym.
Tak powstałą masą truskawkową faszerujemy lekko obgotowane cannelloni. Końce
każdej rurki zatykamy całymi truskawkami. Następne makaron przekładamy do
żaroodpornego naczynia i zapiekamy przez około 15 minut w temperaturze 190
stopni C. Po tym czasie cannelloni przekładamy na talerz, polewamy resztą
jogurtu naturalnego, posypujemy cukrem trzcinowym i dekorujemy pozostałymi
truskawkami.
Józka
poleca:
PASTA
ZE SŁODKIMI SZALOTKAMI I RICOTTĄ
6
małych szalotek
1
łyżka brązowego cukru
2
gałązki tymianku (najlepiej świeży)
1
łyżka bułki tartej
1
łyżeczka tartego parmezanu
100
g makaronu linguine
120
g sera ricotta
Przekroić
na pół szalotki i dusić na niewielkiej ilości oleju przez około 5 minut. Dodać
cukier i tymianek i dalej gotować, aż szalotki zmiękną i skarmelizują się. Na
suchej patelni uprażyć bułkę tartą, następnie dodać do niej parmezan.
Do
ugotowanego i odsączonego makaronu dodajemy szalotki i mieszamy. Na talerzu
posypujemy kawałkami sera ricotta i posypujemy mieszanką z bułki tartej i
parmezanu.
Monika Fiszer takie bento przygotowuje:
ZIELONA
SAŁATKA MAKARONOWA DO BENTO
ok.
100 g suchego makaronu razowego
kilka
różyczek brokuła
połowa
sporej cukinii
garść
rukoli
zioła prowansalskie
łyżka
oliwy
Gotujemy
makaron, odcedzamy i hartujemy w zimnej wodzie. Gotujemy brokuła i cukinię (ja
gotowałam na parze). Mieszamy warzywa z makaronem, poszarpaną rukolą, ziołami
prowansalskimi i łyżką oliwy. Wrzucamy do zamykanego pojemniczka i mamy pyszny
obiad w pracy!
A
tutaj kilka wybranych ślicznych zdjęć:
fot. Monika Fiszer |
fot. Magda Obada |
fot. Bake&Taste |
fot. Bake&Taste |
fot. Bake&Taste |
gratulacje!
OdpowiedzUsuńto cannelloni wygląda obłędnie
Wooah, ale się cieszę! Bardzo dziękuję, dziś wracamy z krótkiego wyjazdu to podeśle adres. A taki makaron z truskawkami to przebój sezonu truskawkowego, choć przyznam że canneloni w ten sposób nie robiłam. Pozdrawiam i gratuluję. Monika
OdpowiedzUsuń