Tagiatelle na szybko
Tagiatelle na szybko fot. D.Szymborska |
Tagiatelle
na szybko
Chciałabym
siedzieć przy stole prze kilka godzin, cieszyć się nowymi smakami, odkrywać
ciekawe zapachy potraw. Jednak w tygodniu nie ma na to po prostu czasu. Dlatego
szybki makaron musi spełniać kilka wymogów – pyszności, ciekawości i
węglowodaności.
To
danie z tych, które przygotowuje się w oczekiwaniu aż woda w dużym garnku się
zagotuje.
Przepis
autorstwa T.
Składniki:
·
Około
90g makaronu na osobę,
·
Kilka
łyżeczek zielonego pesto rozrobionego z oliwą,
·
Ser
parmezan tarty (koniecznie w domu na tarce bo wtedy smakuje lepiej),
·
Filet
z kurczaka zagrodowego,
·
Masło
do smażenia kurczaka,
·
Sól
morska i świeżo mielony pieprz.
·
Pomidorki
koktajlowe krojone na pół,
·
Pomidory
suszone na słońcu (namoczone we wrzątku).
Przygotowanie:
Wstawić
wodę do gotowania makaronu, posolić. Im większy garnek w którym gotujemy tym
lepiej będzie smakowała pasta. Kurczaka posolić i posypać pieprzem, filet
przekroić na pół, smażyć na maśle. Nagrzać piekarnik do około 100 stopni. Gdy
kurczak będzie już usmażony przełożyć go do naczynia żaroodpornego, przykryć i
wstawić do piekarnika. Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Przed
odcedzeniem odlać troszkę wody z gotowania makaronu – przyda się gdy makaron
będzie się nam zbyt bardzo sklejał. Przełożyć makaron do garnka, dodać pesto,
wymieszać, dodać parmezan, wymieszać. Pokroić kurczaka w plasterki i dodać do
makaronu w garnku. Nakładać na talerze. Posypać pomidorkami koktajlowymi i
suszonymi.
To
potężna porcja węglowodanów, która świetnie pomaga odbudować „siłę” zarówno po
treningu jak i przed.
Smacznego
biegowego!
Teraz nie zostaje nic innego jak zacząć biegać;)
OdpowiedzUsuńEch, ten nieustanny brak czasu...
OdpowiedzUsuńAle szybko wcale nie musi znaczyc nieciekawie!
na szybko - to idea przewodnia moich obiadów
OdpowiedzUsuńna szczęście jest makaron :)
Uwielbiam szybkie makarony, jeśli oczywiście są przyrządzone tak pysznie :)
OdpowiedzUsuńProsto , szybko i do tego smacznie;)
OdpowiedzUsuń