Makaron dla Singla – KONKURS z nagrodami
Nagrody w konkursie Makaron dla Singla fot. D.Szymborska |
Makaron dla Singla – KONKURS z
nagrodami
Nie wiem
jak Wy ale ja uwielbiam konkursy!
Dlatego dziś ruszam z kolejnym, tym razem
makaronowym. Zasady są proste: przepis podajemy w komentarzach tutaj na blogu
lub na facebook’u.
Czekam na zdjęcia i przepisy – DLA JEDNEJ OSOBY.
Wegańskie,
wegetariańskie, dla mięsożerców dla wszystkich warunkiem by wpis wziął udział w
konkursie jest podanie składników na JEDNĄ porcję.
Macie tydzień! Nagrody
smaczne i przydatne – makarony, sos, miód, ryż wszystko z Podravki.
Regulamin konkursu Makaron Dla
Singla
§1
Organizatorem konkursu pod nazwą Makaron
Dla Singla zwanego dalej
„Konkursem”, jest blog www.oneginetatopa.blogspot.com
Okres, terytorium i sposób
prowadzenia Konkursu
§2
Konkurs
prowadzony jest przy pomocy strony www o
adresie
www.oneginetatopa.blogspot.com zwanej dalej „stroną internetową”.
Konkurs
prowadzony jest przez Organizatora na zasadach niniejszego Regulaminu.
Organizator
może zmienić zasady Konkursu w każdym czasie, za uprzednim podaniem
tego faktu
do wiadomości publicznej na stronie internetowej, pod warunkiem, że zmiana
zasad Konkursu nie wpłynie na pogorszenie warunków Konkursu dla Uczestników.
Istota Konkursu
§4
Konkurs
polega na wykonaniu zadania konkursowego, czyli zamieszczeniu opracowanego
przez uczestnika przepisu na danie makaronowe dla
biegacza oraz przysłaniu do Organizatora za
pomocą umieszczenia komentarza pod postem konkursowym, lub jako post na stronie
facebook - https://www.facebook.com/oneginetatopa
Zadanie
konkursowe należy wykonać w dniach 01.06.2012 do 08.06.2012.
Nagrody w
Konkursie otrzyma łącznie 3 uczestników.
Przez
przystąpienie do Konkursu Uczestnik wyraża zgodę na zamieszczenie jego imienia/nicka
, w razie przyznania Uczestnikowi nagrody. Zgoda udzielona jest bez dodatkowego
wynagrodzenia. informację o możliwym naruszeniu praw autorskich osób trzecich.
Dodanie
tekstu
§5
Aby wziąć udział w Konkursie należy:
połączyć się ze stroną internetową www.oneginetatopa.blogspot.com Jeden Uczestnik może wziąć udział w
Konkursie wielokrotnie. Organizator zastrzega sobie prawo do wykluczenia z
Konkursu przesłanego tekstu i niezamieszczenia go lub usunięcia ze strony
internetowej. W szczególności przyczyną wykluczenia tekstu z Konkursu może
być: zawarcie w tekście opisu, który może naruszać ogólne przyjęte normy
moralności, obrażać uczucia religijne, stanowić wyraz dyskryminacji, zawierać
treści sprzeczne z prawem, wulgarne, obraźliwe itp. Uzasadnione przypuszczenie
co do naruszenia przez Uczestnika praw autorskich osób trzecich
Wybór nagradzanych tekstów
§6
Łącznie
wybrane i nagrodzone zostaną 3 osoby.
Każdy
Uczestnik może otrzymać́ wyłącznie jedną nagrodę̨.
Po
wybraniu zwycięzców, nagrody zostaną̨ na
przesłany adres korespondencyjny. W
przypadku niepodania danych do przesyłki nagrody w terminie 7 dni roboczych od
chwili powiadomienia uczestnika o wygranej, uczestnik traci prawo do nagrody,
która przejdzie do dyspozycji Organizatora.
§7
Nagrody w
Konkursie stanowią̨: 3 zestawy ufundowane przez firmę Podravka. W przypadku,
gdy Uczestnik naruszy postanowienia niniejszego Regulaminu, zobowiązany będzie
do pokrycia wszelkiej szkody związanej z tym naruszeniem, a w przypadku gdy okaże
się̨, że na skutek naruszenia Regulaminu przez Uczestnika, została mu przyznana
nagroda, której nie otrzymałby, gdyby nie dopuścił się̨ naruszenia, Uczestnik
ten zobowiązany będzie do zwrotu otrzymanej nagrody.
§8
Nagrody przekazane zostaną̨
nagrodzonym Uczestnikom w drodze przesyłki Poczty Polskiej wysłanych na adres
wskazany przez Uczestnika, w terminie do dnia 14.06.2012 r. Organizator nie
ponosi odpowiedzialności za niemożność́ przekazania nagrody z przyczyn niezależnych
od Organizatora. W przypadku, gdy nagroda nie zostanie odebrana przez
Uczestnika w ciągu 30 dni od dnia jej wysyłania, prawo do nagrody wygasa.
Nagroda w takim przypadku pozostaje do dyspozycji Organizatora.
Odpowiedzialność́
§9
Organizator
nie ponosi odpowiedzialności za usługi świadczone przez podmioty
świadczące
usługi telekomunikacyjne w tym zapewniające dostęp do sieci Internet.
Organizator
nie jest odpowiedzialny za brak możliwości wzięcia udziału w Konkursie wskutek
problemów technicznych z przesyłaniem danych ani nie gwarantuje że strony sieci
internetowej będą wolne od zakłóceń́ lub błędów. Organizator nie bierze odpowiedzialności
za jakakolwiek utratę̨ danych lub uszkodzenia podczas lub po
transmisji.
Postanowienia
końcowe
§ 11
W
sprawach nieuregulowanych niniejszym Regulaminem stosuje się̨ powszechnie
obowiązujące
przepisy prawa.
Treść́
niniejszego Regulaminu znajduje się̨ na stronie konkursowej
Regulamin
wchodzi w życie z dniem 1 czerwca 2012.
Przede mna tydzien slomianowdowienstwa, wiec z checia wezme udzial :)
OdpowiedzUsuńhehe w sumie zawsze robię na jedną porcję :)
OdpowiedzUsuńIdealne dla singla - szybkie (tyle ile trwa ugotowanie makaronu), proste, smaczne i sycące :)
OdpowiedzUsuńMAKARON W SOSIE SZPINAKOWO-ŚMIETANOWYM /1 duża porcja/
70 g makaronu (ok. 2 garście), u mnie świderki 100% semolina
150-200 g szpinaku, świeżego lub mrożonego
2 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany 18%
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją, odecedzić.
Szpinak rozmrozić, podsmażyć, aż odparuje część wody. Dodać śmietanę i wyciśnięty czosnek, gotować jeszcze chwilę, doprawić do smaku.
Wymieszać z makaronem.
SPAGHETTI W SOSIE CZOSNKOWO-SEROWYM /1 porcja/
OdpowiedzUsuń50 g makaronu spaghetti (u mnie pełnoziarniste)
1/2 cebuli
4-5 ząbków czosnku
po 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich i suszonej bazylii
50 g kremowego serka topionego (u mnie ementaler)
sól, pieprz
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu (ja dodaję trochę oleju/oliwy - wtedy nigdy się nie skleja), odcedzić. Na patelni zeszklić na odrobinie oliwy posiekaną drobno cebulę. Dodać wyciśnięty czosnek, zioła i odrobinę wody, poddusić chwilę. Dodać serek topiony, pokrojony w małe kawałki i mieszając zaczekać aż się rozpuści. Dodać soli i pieprzu do smaku. Polać makaron.
Makaron z krewetkami i pieczonymi pomidorkami
OdpowiedzUsuńSkładniki:
100g makaronu
125 g krewetek koktajlowych
2 łyżki kremówki (gęstej)
3-4 pomidory koktajlowe
4 ząbki czosnku (lub wg uznania)
2 łyżki masła
przyprawy: pieprz, sól, chilli (najlepiej prawdziwa papryczka)
Pomidory umyć, wysuszyć i przepołowić. Wymieszać w oliwie, poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obsypać solą, pieprzem i startym czosnkiem. Piec w 180 stopniach 30-40 minut.
Makaron ugotować al dente.
W rym czasie: Na patelni rozpuścić łyżkę masła. Wrzucić rozmrożone i osuszone krewetki i smażyć 2 minuty. Dodać przyprawy i starty czosnek, smażyć kolejne 2 minuty ciągle mieszając. Dodać kremówkę, chwilę zamieszać i gotowe.
Ugotowany makaron odcedzić. W garnku, w którym był gotowany rozpuścić łyżkę masła, wrzucić makaron i chwilę mieszać (makaron lekko przysmażony na masełku jest boski :)). Makaron wyłożyć na talerz, polać sosem.
*Można oczywiście wrzucić makaron od razu na patelnię, w której był sos i tam wszystko wymieszać.
Spaghetti z krewetkami i camembertem
OdpowiedzUsuńSkładniki:
100 g makaronu
100-150 g krewetek koktajlowych
kawałek masła / oliwa
czosnek, 3-4 drobno pokrojone ząbki
chilli w proszku (lub papryczka)
2-3 łyżki mleka (można zastąpić kremówką)
kawałek drobno pokrojonego camemberta (ok. 50 g)
Makaron ugotować al dente. Na patelni rozpuścić masło. Wsypać szczyptę chilli, po chwili dodać czosnek. Chwilę smażyć i dodać krewetki. Po ok. 2 minutach wlać mleko oraz dorzucić ser. Zamieszać i poczekać momencik aż ser się rozpuści i powstanie sos. Na patelnię wrzucić ugotowany makaron i dobrze wymieszać z sosem. Smacznego!
Makaron z bazylią i suszonymi pomidorami - super prosty, super szybki
OdpowiedzUsuńSkładniki:
100 g makaronu
łyżka oliwy
sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi (lub zwykły mielony)
płaska łyżeczka mielonych suszonych pomidorów
4-5 suszonych pomidorów z zalewy
kilka listków bazylii
parmezan/feta
W garnku ugotować makaron al dente. Przy odcedzaniu na dnie garnka pozostawić odrobinę wody, w której gotował się makaron (1-2 łyżki). Do tej wody dodać łyżkę oliwy, przyprawy, drobno pokrojone suszone pomidory oraz dodatkowo kilka posiekanych listków świeżej bazylii. Całość wymieszać. Wrzucić makaron do garnka i zamieszać porządnie łyżką aby "sos" oblepił makaron. Podawać :)
Na makaron można zetrzeć parmezan lub skruszyć fetę.
Ja również chcę wziąć udział w konkursie! :D A tutaj mój przepis:
OdpowiedzUsuńZapiekanka makaronowa z rodzynkami i orzechami:
szklanka makaronowych wstążek,
4 łyżki masła,
10dkg rodzinek,
7 dkg orzechów włoskich,
serek waniliowy homogenizowany (np. danio),
sól.
Przygotowanie:
Rodzynki moczymy we wrzątku, aż staną się mięciutkie.
Orzechy siekamy na grube kawałki,
Makaron gotujemy w posolonym wrzątku, lejemy zimną wodą, odsączamy i mieszamy z połową masła.
Do makaronu dodajemy orzechy i rodzynki.
Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i kładziemy na wierzch resztę masła. Pieczemy w 180 stopniach 20 minut. Po wyjęciu polewamy serkiem homogenizowanym.
Naprawdę wspaniały obiad na słodko!
Moja babcia często latem robi makaron z truskawkami. Uwielbiam to danie!.
OdpowiedzUsuńSkład:
szklanka makaronu świderków.
1 jogurt naturalny,
30 dkg truskawek.
pół opakowania cukru waniliowego,
2 łyżeczki cukru.
Makaron gotujemy.
1/3 truskawek miksujemy z jogurtem i cukrem waniliowym.
Truskawki pozostałe zasypujemy cukrem.
Na gorący makaron wylewamy schłodzony sos truskawkowy i truskawki.
Bardzo proste danie a w smaku przypomina pierogi z truskawkami. To moja najukochańsza forma podania makaronu. Kiedy tylko czuję zapach truskawek z makaronem od razu czuje wakacje:D
Milion pomysłów w głowie na zawsze pyszny makaron. A to z oliwkami i parmezanem, a to z truskawkami i śmietaną. Ale nie, najlepszy makaron kiedy jestem sama jest jeden: garść ugotowanego makaronu (ja kocham świderki) podsmażam na patelni i dodaję - w zależności od wielkości mojego głodu pół albo nawet całą kostkę pokruszonego twarogu. Rozpływa się, przypieka. Solę, pieprzę i zajadam. Najlepiej w dresie przy ulubionym serialu. Mmm, zgłodniałam! Pozdrawiam, DD dagus90@o2.pl
OdpowiedzUsuńBiały makaron
OdpowiedzUsuń-2-3 garści makaronu np. świderków
-0,5-1 opakowanie sera typu feta (w zależności, gdy ktoś lubi makaron z sosem albo sos z makaronem :) )
-przyprawy: bazylia, oregano, czubryca, tymianek, rozmaryn - ilości według uznania
Makaron gotujemy. Rozpuszczamy ser typu feta na malutkim ogniu, po rozpuszczeniu dodajemy przyprawy. Polewamy tak przygotowanym sosem makaron. Można posypać pokrojonymi suszonymi pomidorami albo oliwkami.
Makaronowe danie dla singla?
OdpowiedzUsuńNa pewno takie, które dopieści nasze podniebienie. Sprawi, że świat wyda się bardziej różowy i przyjazny. Takie, które wywoła uśmiech na naszej twarzy. Ale też i takie, na zrobienie którego nie będziemy musieli poświęcać całego dnia, stojąc przy garach.
Od czasu do czasu trzeba być egoistą i skupić się tylko i wyłącznie na sobie. Taki makaron sprawi, że na chwilę zapomnimy o całym otaczającym nas zgiełku…
Gniazdka z sosem truskawkowym i kleksem śmietany
2 gniazdka makaronowe (takie zwinięte wstążki)
10 truskawek
Łyżeczka cukru pudru
Łyżka śmietany 18%
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Truskawki myjemy, usuwamy listki, odkładamy 2-3 a resztę miksujemy z cukrem.
Ugotowany makaron delikatnie przenosimy na talerz, polewamy sosem, ozdabiamy śmietana, odłożonymi wcześniej truskawkami i np. miętą. Można cieszyć oczy i zachwycać się smakiem.
Wiem. Klasyka. Ale mi właśnie takie dania smakują najlepiej. I rewelacyjnie poprawiają mi humor ;-)
http://i1170.photobucket.com/albums/r525/russkayaprobuje/idealnymakaron.jpg
PASTA ZE SŁODKIMI SZALOTKAMI I RICOTTĄ 6 małych szalotek
OdpowiedzUsuń1 łyżka brązowego cukru
2 gałązki tymianku (najlepiej świeży)
1 łyżka bułki tartej
1 łyżeczka tartego parmezanu
100 g makaronu linguine
120 g sera ricotta
Przekroić na pół szalotki i dusić na niewielkiej ilości oleju przez około 5 minut. Dodać cukier i tymianek i dalej gotować, aż szalotki zmiękną i skarmelizują się. Na suchej patelni uprażyć bułkę tartą, następnie dodać do niej parmezan.
Do ugotowanego i odsączonego makaronu dodajemy szalotki i mieszamy. Na talerzu posypujemy kawałkami sera ricotta i posypujemy mieszanką z bułki tartej i parmezanu.
Makaron razowy z truskawkami
OdpowiedzUsuńSkładniki:
2 garście makaronu razowego świderki
250g truskawek
1 łyżka cukru waniliowego domowej roboty
2 łyżeczki błonnika owsianego
3 łyżki jogurtu naturalnego 0%
Przepis:
Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Po ugotowaniu, odcedzamy i przekładamy do miseczki. W międzyczasie kroimy w kostkę truskawki i posypujemy cukrem. Odstawiamy na 5 minut. Do osobnego garnuszka wrzucamy truskawki razem z wytworzonym sokiem i gotujemy przez 3-4 minuty. Następnie dodajemy jogurt oraz błonnik i dokładnie mieszamy. Nakładamy nasz sos truskawkowy na makaron i wcinamy aż się uszy trzęsą! :)))
http://emcia-pichci.blogspot.com/2012/05/makaron-razowy-z-truskawkami.html
Przesyłam moją propozycję :) Danie na szybko i do tego przepyszne, mój ideał jeśli chodzi o dania z makaronem :)
OdpowiedzUsuńMakaronowa zapiekanka z łososiem i suszonymi pomidorami
80 g makaronu wstążki lub świderki
ok. 100 g fileta z łososia
pół puszki krojonych pomidorów
około 4 plastry suszonych pomidorów z oleju
1 papryczka piri piri
1 ząbek czosnku z chilli
1 łyżeczka estragonu
1 łyżka soku z cytryny
20 g mozzarelli
Makaron gotujemy przez 2-3 minuty.
Odsączamy.
Pomidory z puszki podsmażamy na patelni, dodajemy posiekany drobno czosnek oraz posiekaną papryczkę (najlepiej bez pestek).
Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy na patelnię.
Dorzucamy podgotowany makaron, pół łyżeczki estragonu i mieszamy.
Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Łososia nacieramy sokiem z cytryny.
Kroimy go w plasterki i układamy na makaronie.
Całość zapiekamy około 20 minut w 180 stopniach.
Następnie układamy na nim pokrojoną mozzarellę i posypujemy resztą estragonu.
Zapiekamy do rozpuszczenia się sera.
Smacznego :)
A tutaj link do zdjęcia :)
http://i1140.photobucket.com/albums/n561/diana_tarkowska/DSC_0151.jpg
Pozdrawiam :)
A to mój pomysł na makaron:)
OdpowiedzUsuńSzybkie i tanie spaghetti - czysciciel lodówki dla singla:)
Składniki:
- garść makaronu spaghetti lub gniazdek
- kromka czerstwego chleba
- garść świeżych lub suszonych ziół
- ząbek czosnku
- 15g masła (około jednej łyżki)
- sól
Masło rozpuścić na patelni, chleb pokroić w kostkę i dodać do masła. Usmażyć na rumiano, dodając pod koniec smażenia posiekane zioła i czosnek. W międzyczasie ugotować makaron al-dente. Przełożyć na patelnię z masłem i wymieszać.
Smacznego:)
Puenta
Moj dzisiejszy makaron dla leniwego singla, ktoremu nie chcialo sie wychodzic z domu, wygladal tak:
OdpowiedzUsuńMakaron z kozim serem i suszonymi pomidorkami
- 70 g makaronu (u mnie wstazki - to nie byl najlepszy wybor, strasznie sie zeslizgiwaly z widelca, nastepnym razem postawie na spaghetti albo tagliatelle)
- 50 g bialego koziego sera, pokruszonego
- 6 suszonych pomidorow w oleju, pokrojonych
- 1 lyzeczka kaparow, oplukanych
- oliwa czosnkowa do skropienia
- kilka listkow bazylii do dekoracji
Makaron ugotowac al dente wedlug instrukcji na opakowaniu. Odcedzic, dodac ser, pomidorki i kapary, wymieszac. Podawac od razu, przed podaniem skropic oliwa czosnkowa i udekorowac bazylia.
A zdjecie tutaj:
http://s1092.photobucket.com/albums/i420/maggiesychta/?action=view¤t=pastasundriedtomgoatscheese.jpg
Jutro na rowery, wiec energia sie przyda!