TRYB JASNY/CIEMNY

Mule z szafranem w śmietanie i białym winie

Mule z szafranem w śmietanie i białym winie fot. D.Szymborska
Mule z szafranem w śmietanie i białym winie
Pamiętacie jak zachwycałam się makaronem z owocami morza, który jadłam w Aachen? To teraz przepis na mule stylizowane na to co jadłam w Niemczech.
Do tego potrzebowałam energii na bieganie i wycieczki górskie.
Składniki (dla 4 osób):
·         500g muli,
·         Śmietana 18% (płynna),
·         Szafran 0,375gr,
·         Białe wino 0,7l (z kartonika Don Simon),
·         ¾ główki czosnku,
·         Parmezan,
·         Makaron tagiatelle.
Przygotowanie:
Na oliwie z masłem przysmażyć czosnek, dorzucić mule. Zalać winem. Gotować długo, wsypać szafran, wlać śmietanę. Gotować jeszcze chwilę. Ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić. Przełożyć z powrotem  do garnka, wymieszać  z mulami i parmezanem.
Mule  z makaronem fot. D.Szymborska

Smacznego biegowego!

Komentarze

  1. Zjadlabym! Taka pyszna dawka energii na pewno pomoze ci w bieganiu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mam nadzieje! bo jutro rano przebiezka a potem rafting:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa