Mule z szafranem w śmietanie i białym winie
Mule z szafranem w śmietanie i białym winie fot. D.Szymborska |
Mule z
szafranem w śmietanie i białym winie
Pamiętacie
jak zachwycałam się makaronem z owocami morza, który jadłam w Aachen? To teraz
przepis na mule stylizowane na to co jadłam w Niemczech.
Do tego
potrzebowałam energii na bieganie i wycieczki górskie.
Składniki
(dla 4 osób):
·
500g
muli,
·
Śmietana
18% (płynna),
·
Szafran
0,375gr,
·
Białe
wino 0,7l (z kartonika Don Simon),
·
¾
główki czosnku,
·
Parmezan,
·
Makaron
tagiatelle.
Przygotowanie:
Na
oliwie z masłem przysmażyć czosnek, dorzucić mule. Zalać winem. Gotować długo, wsypać
szafran, wlać śmietanę. Gotować jeszcze chwilę. Ugotować makaron wg instrukcji
na opakowaniu. Odcedzić. Przełożyć z powrotem
do garnka, wymieszać z mulami i
parmezanem.
Mule z makaronem fot. D.Szymborska |
Smacznego
biegowego!
Zjadlabym! Taka pyszna dawka energii na pewno pomoze ci w bieganiu :)
OdpowiedzUsuńmam nadzieje! bo jutro rano przebiezka a potem rafting:)
OdpowiedzUsuń