Pieczony kurczak po chińsku - drugie podejście!
W końcu pyszne danie! fot. D.Szymborska |
Ponad dwa tygodnie temu, z piekarnika po 15 minutowej nieuwadze
wyciągnęła 8 węgielków. Duże rozczarowanie, jeszcze większy głód. Na szczęście
kolacja zastępcza była bardzo smaczna. Uważam, że jak przepis raz się nie uda a
ma coś co nazwałabym potencjałem – w przypadku węgielków to był smak mięsa po
zeskrobaniu czarnej skorupki – warto powtórzyć.
Tym razem na naszych zasadach a nie tak jak proponował Good Food
Polska, tak tak ja cały czas się nabieram na czasy gotowania podawane w
pisemku. Żeby uniknąć rozczarowań to a) użyłam termometru b) mięso było inaczej
przygotowane. I…warto było zrobić drugie podejście do tego przepisu, a
właściwie to stworzyć nowy.
Pieczenie trwa ponad godzinę, przygotowanie ryżu kokosowego 40 minut.
Prażenie orzeszków nerkowca chwilę, najwięcej czasu trzeba zarezerwować na
marynowanie mięsa – noc albo przynajmniej pół dnia… Jedna porcja to około
600kcal – mięso+dymka+orzechy+ryż.
Składniki:
·
8 kawałków kurczaka (podudzie, ze
skórą),
·
6 łyżek sosu sate,
·
2 łyżki miodu,
·
2 łyżeczki oleju sezamowego,
·
1 kawałek imbiru – starty na
tarce,
·
3 ząbki czosnku – starte na tarce,
·
sól morska,
·
dymka – tylko zielone części,
·
75g orzechów nerkowca – uprażonych,
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, zamarynować w sosie, miodzie
i oleju sezamowym. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Mięso starannie wytrzeć,
naciąć skórę i wsmarować w nie imbir z czosnkiem, lekko oprószyć solą. Ułożyć w
naczyniu żaroodpornym, lub patelni (wysmarowanej odrobiną oliwy). Orzechy
uprażyć, dymkę posiekać. Mięso piec przez około godzinę, godzinę i piętnaście minut.
Sprawdzić temperaturę mięsa – najlepsze rozwiązanie i pewność upieczenia i
nieprzesuszenia mięsa. Podawać z ryżem kokosowym.
Tak wyglądały węgielki fot. D.Szymborska |
Bardzo mi się spodobało stwierdzenie przepisu z potencjałem;-)Tez mam taki jeden przepis, który go miał, ale nie powtórzyłam go ;-)
OdpowiedzUsuń