27 marca 2016

Bezglutenowe danie jednogarnkowe – zupa kokosowa z makaronem i kurczakiem

Pysznie, azjatycko i sycąco a i bez glutenu!!! fot. D.Szymborska


Gdy większość osób kupowała jajka, szczypiorki, mazurki ja zgodnie z listą do koszyka pakowałam produkty do ugotowania zupy, podania batatów z mięsem (zaplanowane na jutro), czy kurczaka po chińsku (drugie podejście, bo nie można się zrażać jednorazowym zwęgleniem dania). Dzięki temu dziś spokojnie mogłam ugotować pyszną zupę kokosową. Good Food Polska nazywa ją laksą, bo tym przepisem się wzorowałam, ale a) niekoniecznie to jest laksa, b) jakbym gotowała zupę tak krótko to bym miała surowego kurczaka i wodę bez smaku.

Wyszło bardzo smacznie, pożywnie, rozgrzewająco, do tego od razu 6 porcji więc…nic tylko jeść zupę i się cieszyć!

Całe gotowanie trwa około 2 godzin, ale więcej czasu zajmuje zmywanie (tak, tak nie mam w kuchni zmywarki) niż samo przygotowywanie, ot trzeba czekać aż wszystko się zagotuje, a najtrudniejszym zadaniem jest przecedzenie orientalnego rosołu przez gazę.

Składniki (6 mniejszych porcji):


Pysznie! fot. D.Szymborska


·      3 udka z wybieganego kurczaka,
·      5 pałek z wybieganego kurczaka,
·      3 trawy cytrynowe,
·      1 ½ łyżki ziarenek kolendry,
·      1 łyżeczka soli,
·      skórka starta z 1 limonki,
·      sos z 2 limonek,
·      kawałek imbiru (obrany ze skóry i pokrojony w plasterki),
·      puszka mleka kokosowego (400ml),
·      1 papryczka chilli – pokrojona (bez pestek),
·      pęczek kolendry – posiekany i podzielony na dwie części – do zupy i do posypywania już gotowych dań,
·      makaron ryżowy (200g),
·      3 łyżki sosu sojowego (bezglutenowy!!!),
·      3 łyżki sosu rybnego.

Przygotowanie:

Ot ulubione moje składniki! fot. D.Szymborska


Mięso z kurczaka obrać ze skóry, zalać wodą (tak by je przykryć), dodać kolendrę (ziarenka), imbir, trawę cytrynową, sok z jednej limonki, startą skórkę, łyżeczkę soli. Gotować tak długo, aż mięso będzie odchodzić od kości. Wyciągnąć mięso, przecedzić rosół (przez gazę). Ugotować makaron ryżowy według przepisu na opakowaniu. Przelać do garnka, mięso obrać z kości, dodać do bulionu, wlać mleko kokosowe, dodać chili, sok z drugiej limonki, sos rybny i sojowy, poszarpane mięso i ½ listków kolendry. Po chwili dodać makaron ryżowy. Podawać posypane świeżą kolendrą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa