20-lecie Targów EuroGastro i obiad u Sowy
Policzek wołowy z sosem Madera, kaszanką z podrobami (nie jadłam bo 5 ćwiartka to nie dla mnie), puree kalafiorowym i karmelizowaną marchewką fot. D.Szymborska |
Bywają takie dni gdzie wszędzie się pędzi, jak to niektórzy mówią –
niedoczas.
Taki jest mój czwartek. Jednak co by o dniu nie powiedzieć (a
jeszcze się nie skończył) to 2 godziny spędzone przy stole, przy pysznym
jedzeniu w świetnym towarzystwie – pozwala nabrać dystansu do wszystkiego.
Szef
Robert Sowa podał takie policzki wołowe z sosem maderowym, że zastanawiałam się
czy jeść mus z chałwy z prażonym sezamem i coulisem malinowym, bo smak dania
głównego był obłędny....zjadłam, a co!
Deser fot. D.Szymborska |
Rozmowy były o kawie – Tom z Tom Caffe opowiadał o tym jak kawa powinna
być palona, przechowywana, w końcu (bez szukania w Internecie, które zawsze
odkładałam na potem) dowiedziałam się czemu hiszpańskie cortado ma taki
specyficzny smak – dodatek cukru do palonych ziaren!
Szef Robert Sowa opowiadał
o swoim autorskim pomyśle, którego finał przypadnie właśnie na drugi dzień
Targów EuroGastro – Kulinarny Talent 2016. Żeby zostać wyróżnionym nie tylko
trzeba dobrze gotować ale zdecydować się na współpracę z mentorem, bo to
właśnie doświadczeni kucharze, nauczyciele rekomendują kandydatów do tego
Konkursu. Dzięki temu jak przekonuje Szef Robert poziom konkursu jest bardzo
wysoki a dania przygotowywane przez młodych kucharzy potrafią zachwycić bardzo wymagające
jury.
Teo, ostatnio kojarzony z reklam dużego dyskontu opowiadał o tym jak
zależy mu na tym, żeby sałatka grecka była prawdziwa a nie greckopodobna.
Na
koniec jako piersi (spotkanie prasowe) mogliśmy zobaczyć album – książkę kucharską, wydaną specjalnie z okazji 20-lecia
Targów. Jego oficjalna premiera będzie miała miejsce w przyszłą środę w czasie
otwarcia jubileuszowej edycji Targów.
Zależy mi na tym, żeby być na bieżąco z
nowinkami kulinarnymi by poznawać Szefów Kuchni dlatego na Targi wybieram się
jak co roku. Cieszę się na spotkania, naukę i na pewno pyszne jedzenie, ot
takie uroki targów kulinarnych!
Komentarze
Prześlij komentarz