Chiński makaron z imbirem, bakłażanem i fasolką
Super połączenie bakłażanu, imbiru, fasolki i makaronu, dodatek białkowy w postaci kurczaka też pasuje! fot. D.Szymborska |
Tak, tak bywam niepoprawna w gotowaniu według przepisu z pisemka albo
książki.
Widzę śliczny obrazek, od razu myślę, pewno dokolorowane,
fotoszopnięte, niejadalne. Trudno taka jest fotografia kulinarna – jak ma być
ślicznie, to nie musi być smacznie.
Z drugiej strony to działa. Bo jak już
zobaczę to doskonałe zdjęcie, to chcę coś takiego ugotować. Potem stwierdzam,
że zrobię podmianki, że coś innego mam w lodówce, że wolę inne przyprawy.
Pisemko, które już zdążyłam wybrudzić tłustymi lub brudnymi palcami, odkładam i
ruszam do gotowania.
Na koniec porównuję swoje danie z tym z obrazka – zawsze jestem
zaskoczona innymi kolorami i wyglądem, jakoś nie uwzględniam przy tym tego, że
gotowałam coś innego z czegoś innego…
Bywa pysznie – wtedy przepis tutaj na
blogu, bywa inaczej, najrzadziej, ale też się zdarza – do kosza. Takie to jest
to gotowanie…..
Składniki (4 porcje – duże!):
·
300g chińskiego makaronu jajecznego
(gniazdka) – ugotowany, przelany zimną wodą, skropiony olejem sezamowym,
·
usmażony filet z piersi kurczaka
(tym razem kukurydziany), wcześniej zamarynowany w sosie sojowym, occie ryżowym
i odrobinie oleju sezamowego (mięsa około 500g)
·
bakłażan – pokrojony w kostkę i
usmażony na oleju, do czasu aż będzie miękki (2 sztuki bo uwielbiam to
warzywo!),
·
fasolka – mrożona, cienka, zielona
– 4 garście – bo lubię zielone,
·
imbir starty – specjalna tarka to
świetny zakup, kawałek taki wielkości dużego kciuka,
·
czosnek – na szybko ze słoika – 3 łyżeczki,
·
dymka – część zielona – jeden pęczek
– posiekana,
·
olej do smażenia.
Przygotowanie:
Jak już wszystkie składniki będą przygotowane to: rozgrzać łyżkę oleju
na patelni lub w woku i podsmażyć fasolkę, dodać imbir i czosnek, dalej smażyć.
Potem kolej na kurczaka, bakłażan i na koniec makaron. Wymieszać wszystko
starannie, sprawdzić czy gorące i podawać posypane siekaną dymką. Kalorii (kcal)
to ma około 500 na porcję!
Mam pytanie dotyczące marynaty. Jakie powinny byc proporcje sosu sojowego i octu ryżowego?
OdpowiedzUsuńjuż piszę, 500g filetu z piersi kurczaka (tutaj kukurydziany), pokrojony w spore kawałki (bo wygodniej się je pałeczkami), marynowany w: 2 łyżeczkach octu ryżowego, 3 łyżkach sosu sojowego, skropiony olejem sezamowym. Przed smażeniem odcedziłam kurczaka z marynaty.
UsuńSmacznego i daj znać jak wyjdzie Ci to danie :)
Pozdrawiam
Dziękuję:)
Usuń:) to życzę smacznego i mam nadzieję, że w weekend znajdziesz czas żeby to danie ugotować :) pozdrawiam
Usuńmakaron z imbirem nie jadłam ale bede musiała sprobować!
OdpowiedzUsuńkoniecznie, to świetny smak i bardzo pasuje również do makaronu ryżowego :) polecam :)
Usuń