22 marca 2016

Chiński makaron z imbirem, bakłażanem i fasolką

Super połączenie bakłażanu, imbiru, fasolki i makaronu, dodatek białkowy w postaci kurczaka też pasuje! fot. D.Szymborska



Tak, tak bywam niepoprawna w gotowaniu według przepisu z pisemka albo książki. 

Widzę śliczny obrazek, od razu myślę, pewno dokolorowane, fotoszopnięte, niejadalne. Trudno taka jest fotografia kulinarna – jak ma być ślicznie, to nie musi być smacznie. 

Z drugiej strony to działa. Bo jak już zobaczę to doskonałe zdjęcie, to chcę coś takiego ugotować. Potem stwierdzam, że zrobię podmianki, że coś innego mam w lodówce, że wolę inne przyprawy. 

Pisemko, które już zdążyłam wybrudzić tłustymi lub brudnymi palcami, odkładam i ruszam do gotowania. 

Na koniec porównuję swoje danie z tym z obrazka – zawsze jestem zaskoczona innymi kolorami i wyglądem, jakoś nie uwzględniam przy tym tego, że gotowałam coś innego z czegoś innego… 

Bywa pysznie – wtedy przepis tutaj na blogu, bywa inaczej, najrzadziej, ale też się zdarza – do kosza. Takie to jest to gotowanie…..

Składniki (4 porcje – duże!):


·      300g chińskiego makaronu jajecznego (gniazdka) – ugotowany, przelany zimną wodą, skropiony olejem sezamowym,
·      usmażony filet z piersi kurczaka (tym razem kukurydziany), wcześniej zamarynowany w sosie sojowym, occie ryżowym i odrobinie oleju sezamowego (mięsa około 500g)
·      bakłażan – pokrojony w kostkę i usmażony na oleju, do czasu aż będzie miękki (2 sztuki bo uwielbiam to warzywo!),
·      fasolka – mrożona, cienka, zielona – 4 garście – bo lubię zielone,
·      imbir starty – specjalna tarka to świetny zakup, kawałek taki wielkości dużego kciuka,
·      czosnek – na szybko ze słoika – 3 łyżeczki,
·      dymka – część zielona – jeden pęczek – posiekana,
·      olej do smażenia.

Przygotowanie:


Jak już wszystkie składniki będą przygotowane to: rozgrzać łyżkę oleju na patelni lub w woku i podsmażyć fasolkę, dodać imbir i czosnek, dalej smażyć. Potem kolej na kurczaka, bakłażan i na koniec makaron. Wymieszać wszystko starannie, sprawdzić czy gorące i podawać posypane siekaną dymką. Kalorii (kcal) to ma około 500 na porcję!

6 komentarzy:

  1. Mam pytanie dotyczące marynaty. Jakie powinny byc proporcje sosu sojowego i octu ryżowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. już piszę, 500g filetu z piersi kurczaka (tutaj kukurydziany), pokrojony w spore kawałki (bo wygodniej się je pałeczkami), marynowany w: 2 łyżeczkach octu ryżowego, 3 łyżkach sosu sojowego, skropiony olejem sezamowym. Przed smażeniem odcedziłam kurczaka z marynaty.
      Smacznego i daj znać jak wyjdzie Ci to danie :)
      Pozdrawiam

      Usuń
    2. :) to życzę smacznego i mam nadzieję, że w weekend znajdziesz czas żeby to danie ugotować :) pozdrawiam

      Usuń
  2. makaron z imbirem nie jadłam ale bede musiała sprobować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie, to świetny smak i bardzo pasuje również do makaronu ryżowego :) polecam :)

      Usuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa