Wegetariańskie kotlety mielone z pietruszki i sera
Ser i pietruszka - świetne połączenie! fot. D.Szymborska |
Kotlety albo krokiety, ta druga nazwa częściej
używana w Hiszpanii – na talerzu to samo – tapas albo przekąska. Co ważne można
je podawać zarówno na zimno jak i na gorąco, chwilę po tym jak się je wyciągnie
z gorącego tłuszczu i odsączy…
Przygotowanie samych kotletów jest szybkie,
jednak by tak było musimy mieć już zrobione puree pietruszkowe. Ważne by
pietruszkę ugotować w mocno osolonej wodzie, dzięki temu smak kotletów będzie
wyrazisty.
Składniki (8 kotletów/krokietów):
·
4 duże pietruszki, obrane,
ugotowane, zblendowane z masłem (odrobina),
·
200g mozzarelli,
·
jajko od wybieganej kury,
·
mąka,
·
bułka tarta,
·
olej do smażenia.
Przygotowanie:
Dziś zamiast opisu – filmik!
Pomyśl nad zrobieniem filmiku z przygotowania potrawy na żywo ;-)
OdpowiedzUsuń