TRYB JASNY/CIEMNY

Wegetariańskie kotlety mielone z pietruszki i sera

Ser i pietruszka - świetne połączenie! fot. D.Szymborska


Kotlety albo krokiety, ta druga nazwa częściej używana w Hiszpanii – na talerzu to samo – tapas albo przekąska. Co ważne można je podawać zarówno na zimno jak i na gorąco, chwilę po tym jak się je wyciągnie z gorącego tłuszczu i odsączy…

Przygotowanie samych kotletów jest szybkie, jednak by tak było musimy mieć już zrobione puree pietruszkowe. Ważne by pietruszkę ugotować w mocno osolonej wodzie, dzięki temu smak kotletów będzie wyrazisty.

Składniki (8 kotletów/krokietów):

·      4 duże pietruszki, obrane, ugotowane, zblendowane z masłem (odrobina),
·      200g mozzarelli,
·      jajko od wybieganej kury,
·      mąka,
·      bułka tarta,
·      olej do smażenia.

Przygotowanie:

Dziś zamiast opisu – filmik!



Komentarze

  1. Pomyśl nad zrobieniem filmiku z przygotowania potrawy na żywo ;-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa