9 marca 2016

Wegetariańskie kotlety mielone z pietruszki i sera

Ser i pietruszka - świetne połączenie! fot. D.Szymborska


Kotlety albo krokiety, ta druga nazwa częściej używana w Hiszpanii – na talerzu to samo – tapas albo przekąska. Co ważne można je podawać zarówno na zimno jak i na gorąco, chwilę po tym jak się je wyciągnie z gorącego tłuszczu i odsączy…

Przygotowanie samych kotletów jest szybkie, jednak by tak było musimy mieć już zrobione puree pietruszkowe. Ważne by pietruszkę ugotować w mocno osolonej wodzie, dzięki temu smak kotletów będzie wyrazisty.

Składniki (8 kotletów/krokietów):

·      4 duże pietruszki, obrane, ugotowane, zblendowane z masłem (odrobina),
·      200g mozzarelli,
·      jajko od wybieganej kury,
·      mąka,
·      bułka tarta,
·      olej do smażenia.

Przygotowanie:

Dziś zamiast opisu – filmik!


video

1 komentarz:

  1. Pomyśl nad zrobieniem filmiku z przygotowania potrawy na żywo ;-)

    OdpowiedzUsuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa