Phad thai z tamaryndowcem, kurczakiem i krewetkami
Phad thai w wersji de lux! fot. D.Szymborska |
Nowy numer Good Food Polska, dużo przepisów do wypróbowania, na
pierwszy ogień a właściwie ciepło kuchenki elektrycznej poszedł „Perfekcyjny
pad thai” – cóż nie był aż tak perfekcyjny jak się spodziewaliśmy, dlatego
tutaj na blogu opiszę zmodyfikowany przepis, gdzie ilość pasty z tamaryndowca
jest jeszcze bardziej ograniczona w stosunku do tego co było w naszych miskach
(i tak mniej o połowę od tego co w przepisie!). Tamaryndowiec ma kwaśny,
intensywny smak do tego warto przetrzeć go przez sitko, nawet jak producent
zapewnia, że nie ma w nim pestek, bo to żadna przyjemność trafić na jej
zdrewniały kawałek.
Danie dość szybkie w przygotowaniu, konieczna jest duża patelnia albo
wok, im mocniejszy palnik tym lepiej!
Porcja dostarcza ponad 550kcal, sporo białka – około 30g i 80g
węglowodanów
Składniki:
·
200g suszonego makaronu ryżowego,
·
3 łyżki oleju rzepakowego,
·
3 ząbki czosnku,
·
1 papryczka chili,
·
3 łyżki cukru trzcinowego,
·
2 łyżeczki pasty z tamaryndowca,
rozrobione w 2 łyżeczkami wody i przetarte przez sitko,
·
2 łyżeczki sosu sojowego,
·
6 krewetek,
·
2 łyżeczki sosu rybnego,
·
400g filetu z piersi wybieganego
kurczaka,
·
3 jajka – rozbełtane,
·
puszka kiełków fasoli,
·
½ pęczka dymki posiekane tylko
zielone części,
·
limnoka do skropienia gotowego
dania,
·
1 łyżeczka oleju sezamowego,
·
prażone orzeszki,
·
kolendra (świeża)
Przygotowanie:
Usmażyć kurczak – odstawić na bok. Sprawdzić, czy krewetki są
oczyszczone z jelita. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu, przelać
zimną wodą i skropić olejem sezamowym. Podsmażyć na oleju siekany czosnek z
papryką, dodać cukier, tamaryndowiec, sos rybny, sos sojowy, wszystko starannie
wymieszać, tak by cukier się roztopił. Przelać sos do innego naczynia, rozgrzać
olej na patelni lub w woku, usmażyć jajka – tak jak jajecznicę, razem z
krewetkami, dodać makaron, kiełki i kurczaka, wlać sos i wszystko starannie
wymieszać, poczekać aż wszystkie składniki będą gorące i podawać, skropić
sokiem z limonki posypać kolendrą i orzeszkami ziemnymi.
Komentarze
Prześlij komentarz