14 marca 2016

Phad thai z tamaryndowcem, kurczakiem i krewetkami

Phad thai w wersji de lux! fot. D.Szymborska

Nowy numer Good Food Polska, dużo przepisów do wypróbowania, na pierwszy ogień a właściwie ciepło kuchenki elektrycznej poszedł „Perfekcyjny pad thai” – cóż nie był aż tak perfekcyjny jak się spodziewaliśmy, dlatego tutaj na blogu opiszę zmodyfikowany przepis, gdzie ilość pasty z tamaryndowca jest jeszcze bardziej ograniczona w stosunku do tego co było w naszych miskach (i tak mniej o połowę od tego co w przepisie!). Tamaryndowiec ma kwaśny, intensywny smak do tego warto przetrzeć go przez sitko, nawet jak producent zapewnia, że nie ma w nim pestek, bo to żadna przyjemność trafić na jej zdrewniały kawałek.

Danie dość szybkie w przygotowaniu, konieczna jest duża patelnia albo wok, im mocniejszy palnik tym lepiej!

Porcja dostarcza ponad 550kcal, sporo białka – około 30g i 80g węglowodanów

Składniki:


·      200g suszonego makaronu ryżowego,
·      3 łyżki oleju rzepakowego,
·      3 ząbki czosnku,
·      1 papryczka chili,
·      3 łyżki cukru trzcinowego,
·      2 łyżeczki pasty z tamaryndowca, rozrobione w 2 łyżeczkami wody i przetarte przez sitko,
·      2 łyżeczki sosu sojowego,
·      6 krewetek,
·      2 łyżeczki sosu rybnego,
·      400g filetu z piersi wybieganego kurczaka,
·      3 jajka – rozbełtane,
·      puszka kiełków fasoli,
·      ½ pęczka dymki posiekane tylko zielone części,
·      limnoka do skropienia gotowego dania,
·      1 łyżeczka oleju sezamowego,
·      prażone orzeszki,
·      kolendra (świeża)

Przygotowanie:


Usmażyć kurczak – odstawić na bok. Sprawdzić, czy krewetki są oczyszczone z jelita. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu, przelać zimną wodą i skropić olejem sezamowym. Podsmażyć na oleju siekany czosnek z papryką, dodać cukier, tamaryndowiec, sos rybny, sos sojowy, wszystko starannie wymieszać, tak by cukier się roztopił. Przelać sos do innego naczynia, rozgrzać olej na patelni lub w woku, usmażyć jajka – tak jak jajecznicę, razem z krewetkami, dodać makaron, kiełki i kurczaka, wlać sos i wszystko starannie wymieszać, poczekać aż wszystkie składniki będą gorące i podawać, skropić sokiem z limonki posypać kolendrą i orzeszkami ziemnymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa