11 marca 2016

Curry z bakłażanami, trawą cytrynową i kurczakiem

Przepyszne curry, dzięki dodatkowi przypraw i oliwy z chilli łagodne na początku i pikantne na końcu....pycha! fot. D.Szymborska


Nie wiem w którą stronę zmierzam, wiem, że od kilku dni gotuję bez przepisów, bez przestrzegania receptury. Efekt – jak na razie (tfu, tfu) bardzo smaczny. Co nie zmienia faktu, że powoli „domykam” listę przepisów na przyszły tydzień….chyba, że zmienię zdanie i dalej będę szaleć w kuchni.

Curry z kurczakiem – super smak, wiadomo, że bakłażan w innej niż surowej formie do fotogenicznych nie należy, ale do smacznych jak najbardziej!

Sycące danie z racji zawartego w nim mleka kokosowego, a zagęszczenie bakłażanowym miąższem zawsze się sprawdza.

Przygotowanie zajmuje mniej niż 30 minut, gotowanie ponad 2 godziny. Tyle, że przez te 2 godziny trzeba podejść do patelni i co pewien czas zamieszać – nic więcej nie trzeba robić.

Składniki (4 porcje):


Lista produktów dla zwrokowców  fot. D.Szymborska


·      6 udek z kurczaka – pozbyć się skóry i wykroić mięso,
·      1 pierś z kurczaka,
·      2 duże bakłażany (tak, tak one „znikają” w czasie gotowania),
·      2 łodygi trawy cytrynowej,
·      kolendra,
·      tajska bazylia,
·      mleko kokosowe (1 puszka),
·      przyprawy – sól, pieprz, curry, przyprawa M&S do kurczaka po hindusku,
·      cebula (6 małych sztuk),
·      duży kawałek imbiru,
·      sok z 2 limonek,
·      sos rybny,
·      curry,
·      czosnek (u mnie ze słoika),
·      oliwa z chilli (do smażenia),
·      orzeszki ziemne (niesolone) – uprażone na patelni teflonowej.

Przygotowanie:

Bardzo smacznie, lekko pikantnie fot. D.Szymborska



Cebulę posiekać podsmażyć na oliwie, po chwili dodać tarty imbir, czosnek, wszystko smażyć chwilę, dodać siekaną trawę cytrynową. Dosypać curry (3 łyżki), wymieszać, podsmażyć moment mięso kurczaka, dodać siekaną kolendrę, wlać mleko kokosowe, zagęścić sokiem z limonek. Wymieszać, doprawić sosem rybnym. W tak zwanym międzyczasie pokroić bakłażan w kostkę i dorzucić do gotującego się sosu. Gotować tak długo, aż kurczak nie będzie surowy (to nastąpi szybko) i tak długo aż bakłażan się rozpadnie i stanie się „zagęstnikiem” curry – to już zajmie minimum 2 godziny. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, czasem zamieszać. Podawać z prażonymi orzeszkami i siekaną bazylią tajską. Świetnie pasuje do ryżu gotowanego w mleku kokosowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa