Wrapy z krewetkami z sosem śmietanowo miętowym
Pysznie - połączenie gorących krewetek i zimnego sosu śmietanowo miętowego - obłęd!!! fot. D.Szymborska |
Szybkie to, pyszne, dość kaloryczne – jeden wrap to około 500kcal, ale
za to sporo białka – 25g (albo więcej jak dołożymy ekstra krewetkę), i około 75g węglowodanów.
Przepis inspirowany tym co przeczytaliśmy w Good Food Polska, jak to
(prawie) zawsze bywa zmodyfikowany. Używanie opiekacza (takiego jak do panini)
to świetne rozwiązanie – wrapy są nie tylko ślicznie w kratkę przypieczone, ale
ser roztopiony w środku, krewetki gorące.
Od wejścia do kuchni (przy założeniu, że szare krewetki są rozmrożone i
pozbawione jelita i ogonków) potrzebujemy 30 minut by siedzieć przy stole i
jeść gorącego wrapa!
Składniki:
·
6 wrapów czyli tortilli pszennych,
·
18 krewetek – duże, szare
(KONIECZNIE),
·
6 łyżek kwaśnej śmietany,
·
mięta (jedna doniczkowa roślinka),
·
2 łyżeczki tartego czosnku (może
być ze słoika),
·
2 żółte papryki,
·
2 łyżeczki papryki w proszku,
·
oliwa do smażenia,
·
3 duże garście liści sałat,
·
200g startego sera (może być
gouda),
·
sok z 1 cytryny,
Przygotowanie:
Śmietanę wymieszać z siekanymi listkami mięty i sokiem z cytryny
(odrobiną) – odstawić na chwilę do lodówki. Krewetki usmażyć na oliwie,
doprawić papryką i sokiem z cytryny. Odstawić na bok. Paprykę pokroić w
paseczki i usmażyć na oliwie aż będzie miękka.
Na środku wrapa ułożyć: tarty ser, liście, paprykę, krewetki. Spryskać
brzegi wodą tak by wrap się „skleił”, włożyć do opiekacza, lekko ścisnąć, piec
aż pojawią się brązowe paseczki, wtedy przełożyć w drugą stronę, tak by uzyskać
„kratownicę”. Podawać z sosem śmietanowo miętowym.
Komentarze
Prześlij komentarz