Jajka z glonami czyli omlet z wakame
Jak to mówią dietetycy SS - smaczna suplementacja fot. D.Szymborska |
Dwie godziny w wodzie obmyślałam co zjem. Ostatnie pół godziny bardzo
się dłużyło, nogi do żaby – omlet, nogi do żaby – wakame, nogi do żaby – omlet z
wakame. Niektórzy mówią na to szatnia, dla mnie dziś to była strefa zmian – „sekund
pięć” i byłam w drodze do domu.
Rozgrzać piekarnik (250stopni). Znaleźć żelazną patelnię – jest!
Roztopić odrobinę masła, w tak zwanym międzyczasie rozbełtać dwa jajka od
wybieganych kur, dodać garść wakame, czyli undarii pierzastodzielnej. Wylać na
patelnie, poczekać aż się zetnie białko na dole omletu i włożyć do piekarnika
na wysoką półkę, piec aż omlet się zrumieni. Podawać z solą morską, świeżo
mieloną.
Super smaczne połączenie. Do tego wakame to świetne źródło węglowodanów,
100 g wakame ma ponad 37g węglowodanów, prawie 19 g białka i niecałe pół grama
tłuszczu. Do tego jajka, masło i mamy naprawdę super zbilansowany posiłek!
Super smaczny, egzotyczny omlet z wakame fot. D.Szymborska |
Przy tych nieszczęsnych nogach do żaby zastanawiałam się, czy wakame
nie puszczą zbyt dużo wody jak będę je piekła, na szczęście nie, zrobiły się
świetnie chrupkie a omlet zyskał wiele nowego smaku!
Komentarze
Prześlij komentarz