TRYB JASNY/CIEMNY

Jajka z glonami czyli omlet z wakame

Jak to mówią dietetycy SS - smaczna suplementacja fot. D.Szymborska


Dwie godziny w wodzie obmyślałam co zjem. Ostatnie pół godziny bardzo się dłużyło, nogi do żaby – omlet, nogi do żaby – wakame, nogi do żaby – omlet z wakame. Niektórzy mówią na to szatnia, dla mnie dziś to była strefa zmian – „sekund pięć” i byłam w drodze do domu.

Rozgrzać piekarnik (250stopni). Znaleźć żelazną patelnię – jest! Roztopić odrobinę masła, w tak zwanym międzyczasie rozbełtać dwa jajka od wybieganych kur, dodać garść wakame, czyli undarii pierzastodzielnej. Wylać na patelnie, poczekać aż się zetnie białko na dole omletu i włożyć do piekarnika na wysoką półkę, piec aż omlet się zrumieni. Podawać z solą morską, świeżo mieloną.

Super smaczne połączenie. Do tego wakame to świetne źródło węglowodanów, 100 g wakame ma ponad 37g węglowodanów, prawie 19 g białka i niecałe pół grama tłuszczu. Do tego jajka, masło i mamy naprawdę super zbilansowany posiłek! 


Super smaczny, egzotyczny omlet z wakame fot. D.Szymborska



Przy tych nieszczęsnych nogach do żaby zastanawiałam się, czy wakame nie puszczą zbyt dużo wody jak będę je piekła, na szczęście nie, zrobiły się świetnie chrupkie a omlet zyskał wiele nowego smaku!

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa