Zapiekany makaron z tymiankową papryką i skórką z cytryny
Lubię takie dania, gdy ser jest smaczny i "ciągnący" fot. D.Szymborska |
Nowa era zapiekanek w naszej kuchni! Żadne żaroodporne tylko patelenki przywiezione z
Hiszpanii, które umożliwiają indywidualne porcje zapiekanek, fiduei, jajek….
Super rozwiązanie, nie tylko ładniej wygląda, ale przyjemniej się je. Tym
bardziej, że zapiekanki makaronowe mają to do siebie, że praktycznie się nie da
ich ładnie podać na talerz...
Smażona na oliwie papryka z dodatkiem startego w moździerzu tymianku z
dodatkiem skórki cytrynowej – sama w sobie smakuje wybornie! Do tego filet z
kurczaka zagrodowego usmażony na oliwie, ale jak to mówią kucharze
nieprzeciągnięty, niewysuszony, wreszcie mozzarella i kolorowy makaron
ugotowany al dente. Super proste a takie pyszne!
Trzeba tylko pamiętać o tym,
żeby piekarnik był dobrze rozgrzany! Do tego zaletą zapiekanek jest to, że
można sobie wszystko przygotować wcześniej, a potem tylko włożyć do piekarnika
i mieć kolację albo obiad gotowe w 12 minut – tyle się piecze zapiekankę w
rozgrzanym do 250 stopni piekarniku.
Składniki (3 porcje):
Jak dla mnie super sposób podania - każdy ma swoją patelenkę fot. D.Szymborska |
·
270g makaronu (były dwie większe
porcje i 1 mniejsza),
·
200g mozzarelli,
·
1 ½ czerwonej papryki – pokrojona
w kostkę,
·
1 ½ żółtej papryki – pokrojona w
kostkę,
·
2 łyżeczki tymianku – utarte w
moździerzu,
·
starta skórka z 2 cytryn,
·
oliwa,
·
pieprz, sól,
·
500g filetu z kurczaka
zagrodowego, usmażone na oliwie.
Przygotowanie:
Makaron ugotować, dodać odrobinę oliwy, żeby się nie sklejał. Usmażyć
paprykę (z dodatkiem tymianku i cytryny), usmażyć kurczaka. Wymieszać wszystko
razem, nałożyć do naczyń w których będziemy robić zapiekankę, posypać
mozzarellą. Piec w piekarniku (250 stopni) przez 12 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz