TRYB JASNY/CIEMNY

Zapiekany makaron z tymiankową papryką i skórką z cytryny

Lubię takie dania, gdy ser jest smaczny i "ciągnący" fot. D.Szymborska


Nowa era zapiekanek w naszej kuchni! Żadne żaroodporne tylko patelenki przywiezione z Hiszpanii, które umożliwiają indywidualne porcje zapiekanek, fiduei, jajek…. Super rozwiązanie, nie tylko ładniej wygląda, ale przyjemniej się je. Tym bardziej, że zapiekanki makaronowe mają to do siebie, że praktycznie się nie da ich ładnie podać na talerz...

Smażona na oliwie papryka z dodatkiem startego w moździerzu tymianku z dodatkiem skórki cytrynowej – sama w sobie smakuje wybornie! Do tego filet z kurczaka zagrodowego usmażony na oliwie, ale jak to mówią kucharze nieprzeciągnięty, niewysuszony, wreszcie mozzarella i kolorowy makaron ugotowany al dente. Super proste a takie pyszne! 

Trzeba tylko pamiętać o tym, żeby piekarnik był dobrze rozgrzany! Do tego zaletą zapiekanek jest to, że można sobie wszystko przygotować wcześniej, a potem tylko włożyć do piekarnika i mieć kolację albo obiad gotowe w 12 minut – tyle się piecze zapiekankę w rozgrzanym do 250 stopni piekarniku.

Składniki (3 porcje):


Jak dla mnie super sposób podania - każdy ma swoją patelenkę fot. D.Szymborska

·      270g makaronu (były dwie większe porcje i 1 mniejsza),
·      200g mozzarelli,
·      1 ½ czerwonej papryki – pokrojona w kostkę,
·      1 ½ żółtej papryki – pokrojona w kostkę,
·      2 łyżeczki tymianku – utarte w moździerzu,
·      starta skórka z 2 cytryn,
·      oliwa,
·      pieprz, sól,
·      500g filetu z kurczaka zagrodowego, usmażone na oliwie.

Przygotowanie:


Makaron ugotować, dodać odrobinę oliwy, żeby się nie sklejał. Usmażyć paprykę (z dodatkiem tymianku i cytryny), usmażyć kurczaka. Wymieszać wszystko razem, nałożyć do naczyń w których będziemy robić zapiekankę, posypać mozzarellą. Piec w piekarniku (250 stopni) przez 12 minut.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa