28 marca 2016

Omlet z włoską coppą, cebulą i serem

Pyszny omlet, który wystarczy za caaałe śniadanie fot. D.Szymborska


Też jem jajka w Święta, tyle, że nie na twardo a w omlecie. Przygotowanie tego słonecznego omletu zajmuje chwilę, warto nagrzać piekarnik, wyciągnąć żelazną patelnię i potem zajadać się takim omletem.

Uwielbiam omlety, białkowe (np. z awokado – TUTAJ), albo takie zwyczajne z wszelkimi możliwymi dodatkami. Nigdy mi się nie nudzą, bo każdy smakuje inaczej.

Dziś omlet mocy – podsmażona na maśle ½ białej cebuli, do tego włoska coppa (najpierw podsmażona z cebulką, potem zdjęta z patelni przed wlaniem masy jajecznej), jakby było mało to trochę tartego żółtego sera, wreszcie świeżo mielony pieprz i sól himalajska. Wszystko zapieczone…

Składniki:


·      2 jajka od wybieganych kur,
·      3 plastry włoskiej coppy,
·      ½ białej cebuli,
·      łyżeczka masła,
·      30g tartego sera,
·      sól i pieprz.

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarniki (250 stopni), na patelni roztopić masło, podsmażyć cebulę, dodać coppę. Zdjąć coppę, wlać masę jajeczną, dodać ser, ułożyć plastry coppy i piec w piekarniku aż omlet będzie gotowy.


Ps. O 14 otwierają basen….

1 komentarz:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa