Omlet z włoską coppą, cebulą i serem
Pyszny omlet, który wystarczy za caaałe śniadanie fot. D.Szymborska |
Też jem jajka w Święta, tyle, że nie na twardo a w omlecie.
Przygotowanie tego słonecznego omletu zajmuje chwilę, warto nagrzać piekarnik,
wyciągnąć żelazną patelnię i potem zajadać się takim omletem.
Uwielbiam omlety, białkowe (np. z awokado – TUTAJ), albo takie
zwyczajne z wszelkimi możliwymi dodatkami. Nigdy mi się nie nudzą, bo każdy
smakuje inaczej.
Dziś omlet mocy – podsmażona na maśle ½ białej cebuli, do tego włoska
coppa (najpierw podsmażona z cebulką, potem zdjęta z patelni przed wlaniem masy
jajecznej), jakby było mało to trochę tartego żółtego sera, wreszcie świeżo
mielony pieprz i sól himalajska. Wszystko zapieczone…
Składniki:
·
2 jajka od wybieganych kur,
·
3 plastry włoskiej coppy,
·
½ białej cebuli,
·
łyżeczka masła,
·
30g tartego sera,
·
sól i pieprz.
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarniki (250 stopni), na patelni roztopić masło, podsmażyć
cebulę, dodać coppę. Zdjąć coppę, wlać masę jajeczną, dodać ser, ułożyć plastry
coppy i piec w piekarniku aż omlet będzie gotowy.
Ps. O 14 otwierają basen….
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń