Rosyjska „Okroszka” czyli zupa z kwasem chlebowym
Pyszna, rosyjska zupa fot. D.Szymborska |
To nie żadna literówka, tak do zupy wlałam kwas chlebowy, wcześniej
dodałam do niego cukru i soli. Pyszna zupa. Szybka w przygotowaniu w wersji
wegetariańskiej, dłuższa w mięsnej. Mięsożercy muszą wcześniej ugotować kawałek
wołowiny.
Lubię eksperymentować w kuchni, ten przepis wyglądał ciekawie, trochę
się obawiałam, że wszystko zrobię według receptury i wyjdzie coś niejadalnego.
Na szczęście wyszła smaczna zupa!
Przepis pochodzi z Tradycyjnej Kuchni Rosyjskiej, zmodyfikowałam lekko
ilości dodatków bo nie chciałam gotować ilości dla 12 osób!
Jeżeli chodzi o nazwanie smaku tej zupy to chlebowa, chyba jest
najlepszym. Smaczna, sycąca i dobrze smakuje na drugi dzień.
Wygląda na to, że lubie kroić fot. D.Szymborska |
Składniki (na 3 talerze):
·
50g gotowanej wołowiny,
·
1 ogórek średniej wielkości,
·
2 ugotowane jajka,
·
100ml śmietany,
·
0.7l kwasu chlebowego,
·
pęczek koperku,
·
pęczek szczypiorku,
·
2 łyżeczki cukru,
·
2 łyżeczki musztardy,
·
sól.
Przygotowanie:
Wołowinę i ogórek (wcześniej obrany) pokroić w słomkę. ½ szczypiorku
posiekać, rozetrzeć z solą aż szczypiorek puści sok, dodać żółtka z jajek i
musztardę, wszystko starannie wymieszać. Białka z jajek pokroić w paseczki. Do
garnka przełożyć: ogórki, mięso, masę jajeczną, białka. Do kwasu chlebowego
dodać cukier i sól i bardzo starannie wymieszać. Przelać do garnka i dodać
śmietany. Podawać z siekanym koperkiem i szczypiorkiem.
Smacznie, ale dziwnie fot. D.Szymborska |
Już gdzieś kiedyś mi mignęła, ale nie mogłam znaleźć, więc przepis dodaję do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńDaria z magicnzkuchniadarii.blogspot.com
Dziękuję za miły komentarz. Kolejny z reklamą bloga zostanie usunięty.
UsuńPozdrawiam