Pakczoj z kurczakiem i orzeszkami ziemnymi
Pakczoj - schnie umyta i czeka na krojenie fot. D.Szymborska |
Przy okazji zakupów do curry, w moim ulubionym sklepiku z orientalną
żywnością kupiłam pakczoj. Kapusta była taka śliczna, że najpierw kupiłam a
potem zaczęłam się zastanawiać jak ją przygotować. Kiedyś robiłam z jej
dodatkiem sos do makaronu. Tym razem zdecydowałam się na przygotowanie dania z
ryżem. Wyszło bardzo smacznie. Do tego kapusta pakczoj jest bardzo wdzięczna w
przygotowywaniu, nie powoduje wzdęć i co równie ważne jest bardzo smaczna.
Czas przygotowania to 45 minut.
Składniki (4 porcje):
Pakczoj z kurczakiem i ryżem fot. D.Szymborska |
·
5 główek kapusty pakczoj,
·
500g filetu z piersi kurczaka,
·
puszka niesolonych orzeszków
ziemnych,
·
2 szalotki,
·
puszka pomidorów (krojonych),
·
2 łyżki curry,
·
olej z orzeszków arachidowych,
masło,
·
2 ząbki czosnku,
·
ryż lub makaron.
Przygotowanie:
Kurczaka usmażyć na oleju arachidowym z 2 łyżkami curry, solą i
pieprzem. Przełożyć mięso do garnka, następnie na tym samym tłuszczu usmażyć
posiekane szalotki i czosnek, po chwili dodać zmielone orzeszki (3/4 puszki).
Wszystko razem smażyć przez chwilę. Dodać sos pomidorowy. Smażyć przez 10
minut. Przełożyć do garnka z kurczakiem. Patelnie zmienić albo umyć i na maśle
usmażyć pokrojoną w paski kapustę pakczoj. Ja nie kroję jej najtwardszych
części. Smażyć pakczoj około 3 minut i dodać do sosu. Ustawić garnek na mały
ogniu, wszystko starannie wymieszać, gotować przez kolejne 3 minuty. Podawać z
ryżem lub makaronem. Posypać resztą orzeszków (zmielonych w blenderze).
Jak to się mówi - propozycja podania fot. D.Szymborska |
Komentarze
Prześlij komentarz