Zupa po kantońsku – łatwy przepis
Roztrzepane jajko i dymka - pyszna zupa fot. D.Szymborska |
Lubię zupy, ba ja je uwielbiam. Zamawiam w restauracjach, robię w domu.
Nidy mi zup za dużo!
Do tego domowe zupy wspierają dietę, można zjeść dużo, poczuć ciepło w
żołądku a kalorii zbyt wiele w nich nie ma. Choć z tym różnie bywa, taki rosół
z kaczki dużo bardziej tłusty od tego na innych kościach, ale za to jaki pyszny…
A tutaj wariacja na temat zupy po kantońsku, czyli takiej z
roztrzepanym jajkiem. Wyszła wybornie i bardzo rozgrzewająco bo dzisiejszy
dzień nie rozpieszcza słońcem…
Składniki (na 3 duże miski):
·
900ml rosołu z kaczki
(odcedzonego, ze zdjętym tłuszczem),
·
2 łyżki sosu sojowego (u mnie
Kikkoman bez glutenu),
·
jajko od wybieganej kury,
·
dymka,
·
olej sezamowy (odrobinka, nie
koniecznie ale poprawia smak).
Przygotowanie:
Rosół doprowadzić do wrzenia, dodać sos sojowy, starannie wymieszać.
Jajko wbić do miski i starannie roztrzepać. Można dodać odrobine oleju
sezamowego. Jajko wlewać powoli do zupy mieszając ją trzepaczką tak by jajko
nie było zbite tylko było w niteczkach. Podawać z siekaną dymką.
Taka zupa z roztrzepanym jajkiem bardzo mi przypomina zupę szczawiową mojej mamy :)
OdpowiedzUsuń