Jaglanka ze szpinakiem czyli dieta hipstera
By jaglanka tak ślicznie wyglądała trzeba ją włożyć do foremki fot. D.Szymborska |
Jarmuż to jest już passe, szpinak wrócił do łask, a jaglanka – wiadomo,
każdy ją je bo a) kasza b) modna c) patrz punkt b).
W takiej modzie nie widzę niczego złego, tylko smaczne jedzenie! Z
jaglanką coraz częściej spotykam się na talerzu, ale żebyśmy takimi bliskimi
znajomymi były, to bez przesady….bo nie zawsze mi dobrze wychodzi, ot co!
Szpinak – uwielbiam w każdej postaci – od sałatkowych listków, przez
najróżniejsze sosy i nadzienia.
Tutaj wersja dietetyczna, pyszny serek mascarpone zastąpiony śmietaną.
Niektórzy prychną, że co to za dieta co zawiera śmietanę, ale jogurtem to za
żadne skarby świat jej w tej potrawie nie zastąpię. Dietetycznie to jedno a
smacznie to drugie!
Przygotowanie dania to około 45 minut, nie jest to zbyt duży slow food,
ale hipster jak chce to może sobie wydłużyć czas w kuchni. Wystarczy od umytych
liści szpinaku odrywać łodyżki….będzie slow….
Składniki (dla 2 osób):
·
½ szklanki kaszy jaglanej, lub jak
w tym wypadku 1 woreczek kaszy,
·
400g szpinaku (liście lub
mrożony),
·
200g filetu z piersi kurczaka
zagrodowego,
·
oliwa,
·
śmietana (30% w kartoniku),
·
gałka muszkatołowa,
·
sól, pieprz.
Przygotowanie:
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Uważać żeby nie
przesolić! Szpinak wrzucić do rondelka, można dodać odrobinę masła, następnie
poczekać aż liście zaczną się zmieniać, uważać żeby nie przypalić. Mieszać.
Dodać śmietanę i przyprawy, dusić pod przykryciem. Kurczaka usmażyć na oliwie,
doprawić i wymieszać ze szpinakowym sosem. Podawać z kaszą jaglaną.
pyszny posiłek, uwielbiam!
OdpowiedzUsuń