Makron dla hydraulika – kolanka ze szpinakiem
Szpinak, grogonzola, kurczak i kolanka fot. D.Szymborska |
Nie wiem co się bardziej kurczy len w praniu czy szpinak w gotowaniu?!
350g szpinakowych liści wypełniło wielką metalową miskę, te same liście po
smażeniu na odrobinie masła zmieściły się do małego rondelka.
Makaron kolanka super pasował do sosu szpinakowego z gorgonzolą.
Świetne danie, żelazna pozycja w menu!
Dziś dużo i bardzo intensywnie pływałam więc głodna byłam okrutnie. To
teraz przepis na szybki hydrauliczy makaron, przygotowanie sosu zajmuje tyle
czasu co zagotowanie wody i ugotowanie makaronu.
350g liści fot. D.Szymborska |
Składniki:
·
350g szpinaku,
·
350g makaronu,
·
200g grogonzoli,
·
400g filetu z kurczaka,
·
20g masła,
·
1 łyżka oliwy,
·
pieprz, sól i gałka muszkatołowa.
Przygotowanie:
Kurczaka usmażyć na maśle z oliwą, posolić. Szpinak starannie umyć, na
patelni roztopić masło, dodawać liście partiami. Gdy szpinak się skurczy dodać
dużo świeżo tartej gałki muszkatołowej. Przełożyć szpinak do rondelka i dodać
pokruszoną gorgonzolę, gotować na małym ogniu, dodać kurczaka. Ugotować makaron
i wymieszać z sosem.
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem - jedna z moich ulubionych potraw, tych prostszych, yummy :)
OdpowiedzUsuńPyszny przepis, ale jeszcze nigdy nie robiłam z kolankami :)
OdpowiedzUsuńWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNaprawdę bardzo fajnie napisano. Jestem pod wrażeniem.
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisany artykuł.
OdpowiedzUsuń