Włoska zapiekanka z ryżu i bakłażanów
Pyszna zapiekanka (wegetariańska) fot. D.Szymborska |
Z zupami to mam ten problem, że gotuję je w ilościach stołówkowych –
dla minimum 12 osób. A tutaj przepis dla 4 osób z książki MammaMia. Cristina
Bottari przecenia nasze możliwości – zapiekankę przygotowaną według jej pomysłu
jedliśmy przez trzy dni, nie mogąc już patrzeć na ryż zjedliśmy zapiekane
bakłażany na kanapkach….
Podaję za Cristiną ilości z książki, choć następnym razem wszystko
podzielę przez 3 albo 4…
Składniki:
·
600g ryżu,
·
40g parmezanu,
·
2 bakłażany,
·
6 pomidorów,
·
3 mozzarelle,
·
4 łyżki oliwy,
·
3 łyżki pesto z bazylii i
pietruszki,
·
sól i pieprz.
Przygotowanie:
Zrobić pesto. Odstawić. Ryż ugotować i ostudzić (było zimno to na
balkon można było wystawić). I bakłażan pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie,
wymieszać z ryżem i parmezanem, dodać pesto i bardzo starannie wymieszać.
Posolić, doprawić pieprzem. Ryż z bakłażanem przełożyć do naczynia w którym będziemy
wszystko zapiekać – u nas to patelnia do paelli. Pomidory obrać ze skórki (tego
Cristina nie poleca, ale ja nie cierpię pieczonej skórki z pomidorów w
zapiekankach!). Mozzarellę i pomidory pokroić w plastry. Bakłażan (drugi)
pokroić na bardzo cienkie plastry i zgrillować. Na ryż z pesto i parmezanem ułożyć
plastry bakłażana, mozzarelli i pomidorów. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni,
włożyć zapiekankę, niczym nie przykrywać, po 10 minutach zwiększyć moc grzania
do maksymalnej tak by wszystko się ładnie przypiekło.
Brzmi bardzo apetycznie, a że ostatnio bardzo posmakował mi bakłażan, na pewno wypróbuję na jeden z najbliższych obiadów :)
OdpowiedzUsuńpolecam:) tylko lepiej przygotować mniejszą porcję....
Usuń