TRYB JASNY/CIEMNY

Kuchnia pięciu przemian – warsztaty

Moje owsianki jedzone rano są zgodne z zasadami kuchni pięciu przemian fot. D.Szymborska


Dziś uczyłam się przygotowywać napoje i dania śniadaniowe według kuchni pięciu przemian. Warsztaty prowadziła Katarzyna Jaszczyk-Górska, dietetyczka specjalizująca  się w medycynie chińskiej, było to kolejne spotkanie Bosch Akademii Smaku.

Dawno temu czytałam o kuchni pięciu przemian, zapamiętałam zupy sprzedawane na Biobazarze, które były całkiem dobre. Zaczęłam się zastanawiać co jeszcze jadłam przygotowywanego według tej kuchni, przypomniałam sobie o niejadalnej zupie z soczewicy serwowanej w czasie warszawskiego Tedxa. Więcej doświadczeń nie miałam.

Katarzyna prowadziła wykład i potem „nadzorowała” nasze pięcioprzemianowe gotowanie.

Jeżeli miałabym streścić kuchnię pięciu przemian w prawie pięciu słowach to:

5 przemian to: 5 pór roku, 5 smaków, 5 kolorów, 5 zmysłów.


Gotowanie w Akademii Smaku fot. D.Szymborska


Smak kwaśny – drzewo – organ wewnętrzny na który wpływa to wątroba i pęcherzyk żółciowy, a pora roku to wiosna.

Smak gorzki – ogień – leczy serce i jelito cienkie, odpowiada w kalendarzu lecie.

Smak słodki – ziemia – odpowiada za zdrowie śledziony i żołądka, porą roku przyporządkowaną temu smakowi jest babie lato – to ta piąta chińska pora roku.

Smak ostry – metal – ważny dla płuc i jelita grubego, ostre w smaku produkty powinniśmy jeść jesienią.

Smak słony – woda – istotne dla zdrowia nerek i pęcherza moczowego, przyporządkowaną porą roku jest zima.

Katarzyna tłumaczyła nam również na czym polega chiński zegar, co kiedy powinniśmy jeść. Dodatkowo ważne są nie tylko składniki naszych dań ale również sposób przyrządzania – czy gotujemy czy smażymy to zmienia przemiany w naszym organizmie.

Śniadaniowe przepisy jeszcze przede mną. Na razie przepis na kawę, który jest smaczny, ale ja bym zmieniła cukier na coś innego. Cukier odpowiada smakowi słodkiemu czyli ziemi, ja kawy nie słodzę a przemian nie powinno się pomijać, więc muszę się zastanowić nad jakąś „podmianką” tak by kawa wciąż była pięcioprzemianowa. Przepis autorstwa Katarzyny Jaszczyk- Górskiej.

Składniki:

·      Kawa mielona – 4 łyżki,
·      Sok z cytryny – kilka kropli,
·      Cukier trzcinowy – szczypta,
·      Wanilia – szczypta,
·      Kardamon – kilka rozgniecionych ziarenek.


Przygotowanie:

W (Woda) – wlać do garnka 2 szklanki zimnej wody,
D (Drzewo) – dodać cytrynę,
O (Ogień) – zagotować wodę i dodać 4 łyżki kawy,
Z (Ziemia) – posłodzić i dodać wanilię,
M (Metal) – dodać kardamon, zdjąć z ognia i przykryć na kilka minut.


Tak przygotowana kawa jest smaczna tylko słodka. Inna sprawa, że ja słodkiej kawy nie pijam bo moim zdaniem cukier zabija smak kawy, tą goryczkę którą lubię.

Komentarze

  1. Cukier w kawie...,nieeeee...
    A kuchni pięciu przemian to ja się boję.
    Wszystko przygotowane w punkt i żadnych emocji, żadnej tajemnicy, zero radości z gotowania...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie - nie słodzimy!

      A co do samego gotowania, myślę, że jak się na pamięć zna który produkt z jakiej jest grupy to potem łatwo się gotuje.... bo tak sprawdzać wszystko to musi być męczące na początku....

      Usuń
  2. Można dać szczyptę cynamonu, on ma naturę słodka , choć u niektórych jest ostry w tabelach , ale dla mnie to słodki smak , albo trochę wanilii, która chyba u wszystkich jest słodka
    Właśnie kuchnia wg pięciu przemian jest chyba najbardziej kreatywna , a gotowanie wg tych zasad po pewnym czasie robi się automatycznie
    I świetnie tak się gotuje , sama radość , bo dosmaczanie wszystkimi smakami daje satysfakcję, dostarcza emocji itp

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Katarzyna, która prowadziła warsztat do wielu przepisów używała cukru trzcinowego, dla mnie zwyczajnie za słodkiego. Wanilia też była w przepisie.

      Co do kreatywności tej kuchni to nie mam jeszcze zdania bo znam ją zbyt krótko i pobieżnie.

      Pozdrawiam

      Usuń
    2. W tym przepisie można pominąć cukier, bo w przemianie ziemi (smak słodki) występuje z inną przyprawą - wanilią. Słodki smak ma również cynamon (jak pisze Margot) i anyżek. Można też dodać mleko ryżowe, kokosowe lub krowie w tej przemianie (również mają smak słodki według KPP).

      Usuń
  3. O rany! To wygląda nieco skomplikowanie... :/ Już kilka razy słyszałam hasło ,,Kuchnia pięciu przemian" ale boję się w to zagłębić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja lubię poznawać nowe (dla mnie) style gotowania, zawsze można się czegoś nauczyć :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa