Kuchnia pięciu przemian – warsztaty
Moje owsianki jedzone rano są zgodne z zasadami kuchni pięciu przemian fot. D.Szymborska |
Dziś uczyłam się przygotowywać napoje i dania śniadaniowe według kuchni
pięciu przemian. Warsztaty prowadziła Katarzyna Jaszczyk-Górska, dietetyczka
specjalizująca się w medycynie
chińskiej, było to kolejne spotkanie Bosch Akademii Smaku.
Dawno temu czytałam o kuchni pięciu przemian, zapamiętałam zupy
sprzedawane na Biobazarze, które były całkiem dobre. Zaczęłam się zastanawiać
co jeszcze jadłam przygotowywanego według tej kuchni, przypomniałam sobie o
niejadalnej zupie z soczewicy serwowanej w czasie warszawskiego Tedxa. Więcej
doświadczeń nie miałam.
Katarzyna prowadziła wykład i potem „nadzorowała” nasze
pięcioprzemianowe gotowanie.
Jeżeli miałabym streścić kuchnię pięciu przemian w prawie pięciu słowach to:
5 przemian to: 5 pór roku, 5 smaków, 5 kolorów, 5 zmysłów.
Gotowanie w Akademii Smaku fot. D.Szymborska |
Smak kwaśny – drzewo – organ wewnętrzny na który wpływa to wątroba i
pęcherzyk żółciowy, a pora roku to wiosna.
Smak gorzki – ogień – leczy serce i jelito cienkie, odpowiada w
kalendarzu lecie.
Smak słodki – ziemia – odpowiada za zdrowie śledziony i żołądka, porą
roku przyporządkowaną temu smakowi jest babie lato – to ta piąta chińska pora
roku.
Smak ostry – metal – ważny dla płuc i jelita grubego, ostre w smaku
produkty powinniśmy jeść jesienią.
Smak słony – woda – istotne dla zdrowia nerek i pęcherza moczowego,
przyporządkowaną porą roku jest zima.
Katarzyna tłumaczyła nam również na czym polega chiński zegar, co kiedy
powinniśmy jeść. Dodatkowo ważne są nie tylko składniki naszych dań ale również
sposób przyrządzania – czy gotujemy czy smażymy to zmienia przemiany w naszym
organizmie.
Śniadaniowe przepisy jeszcze przede mną. Na razie przepis na kawę,
który jest smaczny, ale ja bym zmieniła cukier na coś innego. Cukier odpowiada
smakowi słodkiemu czyli ziemi, ja kawy nie słodzę a przemian nie powinno się
pomijać, więc muszę się zastanowić nad jakąś „podmianką” tak by kawa wciąż była
pięcioprzemianowa. Przepis autorstwa Katarzyny Jaszczyk- Górskiej.
Składniki:
·
Kawa mielona – 4 łyżki,
·
Sok z cytryny – kilka kropli,
·
Cukier trzcinowy – szczypta,
·
Wanilia – szczypta,
·
Kardamon – kilka rozgniecionych
ziarenek.
Przygotowanie:
W (Woda) – wlać do garnka 2 szklanki zimnej wody,
D (Drzewo) – dodać cytrynę,
O (Ogień) – zagotować wodę i dodać 4 łyżki kawy,
Z (Ziemia) – posłodzić i dodać wanilię,
M (Metal) – dodać kardamon, zdjąć z ognia i przykryć na kilka minut.
Tak przygotowana kawa jest smaczna tylko słodka. Inna sprawa, że ja
słodkiej kawy nie pijam bo moim zdaniem cukier zabija smak kawy, tą goryczkę
którą lubię.
Cukier w kawie...,nieeeee...
OdpowiedzUsuńA kuchni pięciu przemian to ja się boję.
Wszystko przygotowane w punkt i żadnych emocji, żadnej tajemnicy, zero radości z gotowania...
no właśnie - nie słodzimy!
UsuńA co do samego gotowania, myślę, że jak się na pamięć zna który produkt z jakiej jest grupy to potem łatwo się gotuje.... bo tak sprawdzać wszystko to musi być męczące na początku....
Można dać szczyptę cynamonu, on ma naturę słodka , choć u niektórych jest ostry w tabelach , ale dla mnie to słodki smak , albo trochę wanilii, która chyba u wszystkich jest słodka
OdpowiedzUsuńWłaśnie kuchnia wg pięciu przemian jest chyba najbardziej kreatywna , a gotowanie wg tych zasad po pewnym czasie robi się automatycznie
I świetnie tak się gotuje , sama radość , bo dosmaczanie wszystkimi smakami daje satysfakcję, dostarcza emocji itp
Katarzyna, która prowadziła warsztat do wielu przepisów używała cukru trzcinowego, dla mnie zwyczajnie za słodkiego. Wanilia też była w przepisie.
UsuńCo do kreatywności tej kuchni to nie mam jeszcze zdania bo znam ją zbyt krótko i pobieżnie.
Pozdrawiam
W tym przepisie można pominąć cukier, bo w przemianie ziemi (smak słodki) występuje z inną przyprawą - wanilią. Słodki smak ma również cynamon (jak pisze Margot) i anyżek. Można też dodać mleko ryżowe, kokosowe lub krowie w tej przemianie (również mają smak słodki według KPP).
UsuńO rany! To wygląda nieco skomplikowanie... :/ Już kilka razy słyszałam hasło ,,Kuchnia pięciu przemian" ale boję się w to zagłębić.
OdpowiedzUsuńa ja lubię poznawać nowe (dla mnie) style gotowania, zawsze można się czegoś nauczyć :)
Usuń