Włoski gulasz z zielonym groszkiem
Pyszne włoskie jedzenie z węgierskim akcentem fot. D.Szymborska |
Wczoraj zrobiłam zakupy. Wszystko z listą w ręce, tak żeby dziś była
zupa i główne danie. I…. z zupy nici, bo nie zauważyłam, że i ogórek, który
kupiłam był zepsuty. Dalej było jeszcze gorzej. Kroje sobie wszystko,
przygotowuje, otwieram wino do gotowania – korkowe. Ught! Gulasz z włoskiego
przepisu nie będzie jadalny bez dodatku czerwonego wina. Stacja benzynowa.
Carlo Rossi. Uff będzie gulasz!
Przepis z książki MammaMia, super lekki bez mąki, bez smalcu na domowym
rosole. Smaczny nie leży w brzuchu, przesadziłabym mówiąc, że dietetyczny bo
podany z groszkiem z prosciutto i węgierskimi galuszkami (przepis opisze
oddzielnie, bo teraz czas na gulasz).
Czas przygotowania dużo krótszy niż tych węgierskich, szybsze gotowanie
niż francuska wołowina po burgundzku. Nic tylko szukać kolejnego przepisu z tej
włoskiej książki kucharskiej! Ten oczywiście (tym razem lekko) zmodyfikowany
ale trzymałam się zamysłu włoskiego gulaszu!
Składniki (na 4 porcje lub dla 3 bardzo głodnych osób):
Na tym polegają moje przygotowania - wszystko najpierw kroję fot. D.Szymborska |
·
400g wołowiny,
·
½ puszki pomidorów (moje słoiki
już mi się skończyły – nauczka na za rok – duuużo więcej przetworów),
·
300g mrożonego groszku,
·
1 szalotka,
·
80g szynki prosciutto,
·
1 cebula,
·
2 marchewki,
·
2 łodygi selera naciowego,
·
oliwa,
·
rozmaryn (nie było w doniczce, bo
przymrozek na balkonie) więc 1 ½ łyżeczki suszonego,
·
1 łyżeczka koncentratu
pomidorowego,
·
200ml czerwonego wina,
·
150ml rosołu,
·
sól, pieprz.
Przygotowanie:
Ja zawsze zaczyna od tego, że wszystko sobie kroję, potem to już
zostaje tylko przyjemność gotowania!
Seler i marchewkę i cebulę pokroić w kostkę. Szalotkę posiekać, szynkę
pokroić w paseczki. Łyżeczkę koncentratu rozpuścić w rosole. Mięso pokroić w
kostkę.
Można zacząć gotowanie. Na oliwie podsmażyć cebulę, gdy się zeszkli
dodać marchewkę i seler. Gdy wszystko się ładnie podsmaży – po jakiś 5- 7
minutach dodać wołowinę. Smażyć na dużym ogniu tak długo by mięso nie było
czerwone. Starannie mieszać. Przełożyć wszystko do garnka, dolać wina, dołożyć
pomidorów. Gotować na dużym ogniu przez 7 minut. Następnie dolać koncentratu
pomidorowego z rosołem, zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut. Po 20
minutach rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej szalotkę, dodać mrożony groszek i
szynkę, wszystko starannie wymieszać i dodać łyżkę rosołu, smażyć przez kolejne
5 minut. Podawać z mięsem i opcjonalnie z galuszkami.
Komentarze
Prześlij komentarz