Sałatka z cykorii, jajek i orzechów
Pyszna, niestety mało dietetyczna sałatka fot. D.Szymborska |
Podobno im mniej składników tym lepiej. Tak przynajmniej mówią jurorzy
w Top Chef. Sałatka z cykorii na blogu już była, ale teraz jej nowa,
usprawniona i uzupełniona o jeden składnik wersja. Efekt – sałatka jest dużo
smaczniejsza.
Od dawna też nie ma w naszej kuchni przyprawy Maggi, czy zdrowa
jest czy nie to w dyskusję się wdawać nie będę, natomiast zastępujemy ją Sosem
Worcestershire który ma w swoim składzie moje ulubione sardele.
Przepis z tych bardzo prostych, jest tylko kilka uwag, które bardzo
wpływają na smak. Bo diabeł tkwi w szczegółach! Po pierwsze cykorie powinny być
małe, po drugie trzeba je bardzo starannie umyć i podobnie starannie osuszyć.
Orzechy trzeba uprażyć, myślę, że docelowo również obrać ale to muszę jeszcze
sprawdzić. Jajka ugotować na twardo, jeżeli to możliwe to zrobić to na tyle
wcześnie by nie obierać tych chłodzonych wodą tylko takie „wystygnięte”. Reszta
przygotowań zajmuje już kilka chwil.
Składniki:
·
2 cykorie,
·
2 jajka,
·
klika łodyżek dymki,
·
łyżka majonezu,
·
garść orzechów włoskich
(uprażonych)
·
sok z ½ cytryny,
·
pieprz, sól i sos Worcestershire.
Przygotowanie:
Pokrojone jajka, cykorię i dymkę wymieszać, doprawić i jeszcze raz
starannie wymieszać z majonezem, na sam koniec dodać orzechy.
Ciekawy przepis, ale majonezu unikam jak ognia :(
OdpowiedzUsuńno cóż....masz rację ale tutaj nie da się go niczym zastąpić :(
UsuńPolecam zastąpić majonez serkiem naturalnym homogenizowanym - to tak na szybko.
OdpowiedzUsuńnie da rady, serio to nie ten smak, to już lepiej nic nie dodawać niż zastąpić w tym przepisie majonez serkiem, jogurt też odpada.....
Usuń